ΟΆδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 15th Pharma & Health Conference, προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών για να καλύψει τα κενά στα επαρχιακά νοσοκομεία.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την άρνηση των ιδιωτών γιατρών να απαντήσουν θετικά στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι απευθύνθηκαν σε 145 ιδιώτες παθολόγους συνολικά στα 14 νοσοκομεία που υπάρχει πρόβλημα. Οι 105 απάντησαν αρνητικά, οι 15 δεν σήκωσαν το τηλέφωνο, οι 14 απάντησαν ίσως και οι 11 είπαν δεχόμαστε. «Όπως βλέπετε, η εθελοντική συμμετοχή δεν πήγε πάρα πολύ καλά» παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας.
Από εκεί και πέρα, η ηγεσία της Αριστοτέλους έχει αρχίσει να συζητά την επίταξη, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος προβλέπει ότι σε έκτακτες καταστάσεις οι ιδιώτες γιατροί υποχρεούνται να δουλέψουν στο ΕΣΥ διαβάζουμε στο healthstat.gr.
«Η επίταξη είναι μία βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου, μην υπερβάλλουμε» σημείωσε, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε πως το κράτος «προφανώς έχει πάρα πολλούς τρόπους να σε υποχρεώσει». Μάλιστα, σημείωσε ότι προτιμάει την καλόπιστη συνεννόηση και στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη λειτουργήσουν τα νοσοκομεία λόγω ελλείψεως ιατρικού προσωπικού. Δηλαδή, με λίγα λόγια, προανήγγειλε την επίταξη, αφού άλλη λύση δεν υπάρχει…
Μάλιστα, σύμφωνα με συνομιλητές του HealthStat από το υπουργείο Υγείας, το σχέδιο επίταξης είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τέλος του μήνα.
Οργισμένη ήταν η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος τονίζει:
Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.
Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.
Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.
Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται πως το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό και για τον λόγο αυτό έχουν υποβληθεί κατ’ επανάληψη προτάσεις. Ωστόσο «με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε» .
ΠΗΓΗ: DNEWS