Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ – «Συνεχίζονται οι απόπειρες τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ», τονίζουν μεταξύ άλλων.
Η ανακοίνωση : Κακοκαιρία: ΟΛΑ τα νέα δεδομένα από την ΕΜΥ Με μία εγκύκλιο – μνημείο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, την οποία υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ, το υπουργείο επιχειρεί για μία ακόμα φορά να τρομοκρατήσει τους/τις εκπαιδευτικούς.
Απειλεί με ποινές όσους/ες εκπαιδευτικούς δεν αξιολογηθούν ή αξιολογήσουν, αναφέροντας δήθεν πειθαρχικά παραπτώματα και συνέπειες. Η εγκύκλιος αυτή είναι ίδια με την αντίστοιχη εγκύκλιο του προηγούμενου Γεν. Γραμματέα πριν 8 μήνες, που αποδείχτηκε ψευδής. Είναι προφανές ότι το υπουργείο γνωρίζει ότι βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο με την ομόφωνη αντίθεση του κλάδου στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του και ειδικά στην ατομική αξιολόγηση. Αντί να προβεί σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, για άλλη μία φορά τρομοκρατεί και προσπαθεί να επιβληθεί με αυταρχισμό και «κούφιες» απειλές περί πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Ο φόβος του υπουργείου για την συσπείρωση των εκπαιδευτικών και το μεγάλο αγώνα που δίνουν είναι προφανής! Επισημαίνουμε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητεί! Οι υφιστάμενες νομολογίες διευκρινίζουν ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή σε νόμιμη απεργία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα και να επισύρει οποιαδήποτε ποινή. Τόσο το σύνταγμα όσο και η υπερνομοθεσία και οι έως τώρα αποφάσεις των δικαστηρίων συνηγορούν στο ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρακωλύεται με οποιονδήποτε τρόπο. Άλλωστε το άρθρο 56 του 4823/21 προβλέπει ποινές σε περίπτωση «παράλειψης καθήκοντος».
Τα αρμόδια δικαστήρια έχουν ξεκάθαρα και τελεσίδικα αποφανθεί ότι η απεργία δεν συνιστά παράλειψη καθήκοντος. Συγκεκριμένα έχει κριθεί, ότι «η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθεαυτή αρνητικά για την εξέλιξη του υπαλλήλου, διότι συνιστά νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά το άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 30 του ν.1264/1982» (ΣτΕ 444/1996, 1907/2002) και «η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως παράλειψη καθήκοντος ή πειθαρχικό παράπτωμα ή να συνδεθεί έμμεσα ή άμεσα με την επιβολή οποιουδήποτε δυσμενούς διοικητικού ή άλλη μορφής μέτρου εις βάρος του υπαλλήλου, καθώς κάτι τέτοιο, θα έπληττε καίρια τον πυρήνα του δικαιώματος της απεργίας, θέτοντας υπέρμετρους περιορισμούς στην άσκησή του, συνιστώντας εκ του αποτελέσματος απαγορευμένη κατά τον ν. 1264/1982 ανταπεργία». Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν γύρω από τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και των Γενικών Συνελεύσεων των Προέδρων των ΕΛΜΕ:
Απεργία αποχή στην ατομική αξιολόγηση Ενιαία κείμενα της ΟΛΜΕ στην αξιολόγηση των σχολείων Απεργία αποχή από μέντορες – συντονιστές/στριες Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν τρομοκρατείται! Η αποφασιστικότητα, η μαχητικότητα και η μαζική συμμετοχή στις δράσεις της ΟΛΜΕ θα είναι η απάντηση του κλάδου! Ενωμένοι/ες θα νικήσουμε!