Wednesday, July 24, 2024

Επέτειος Πολυτεχνείου: Συγκεντρώσεις και πορείες με επίκαιρα συνθήματα σήμερα στην Πάτρα

562 views
Κοινοποίηση

Σωματεία, φορείς, Περιφέρεια και Δήμοι πρωτοσταστούν στο σημερινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Εκδηλώσεις με μηνύματα σε Πάτρα, Αίγιο και Καλάβρυτα.

Με πολλαπλά μηνύματα συμμετέχουν στη σημερινή Επέτειο του Πολυτεχνείου Παρασκευή 17/11/2023,  κόμματα, οργανώσεις, σύλλογοι και κοινωνικά ρεύματα της Πάτρας, καλώντας στην πλειοψηφία τους σε συγκεντρώσεις που θα γίνουν στο κέντρο της πόλης (5.30 μ.μ. πρ. πλατεία Ολγας και στο Παράρτημα), αλλά και πορείες με συμβολικά και επίκαιρα συνθήματα.

> ΝΔ Αχαΐας: «Θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε. Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας Οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων και Παιδεία για εργασία και πρόοδο».

> ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: «Τίποτα δεν χαρίζεται στον λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει συμφέροντα λίγων αντί πολλών. Που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων».

> ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ Αχαΐας: «Η επέτειος είναι το εφαλτήριο νέων αγώνων σε κάθε κοινωνικό μετερίζι, με πρόταγμα τη Δημοκρατία, ατομικές και συλλογικές ελευθερίες».

> Ι. Φωτήλας (βουλευτής ΝΔ): «Το Πολυτεχνείο είναι μήνυμα ομοψυχίας, θάρρους και της ελπίδας για μία Ελλάδα πυλώνα της Δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου».

> «Ωρα Πατρών»: «Αγώνες για ειρήνη, δουλειά, ισότιμη συμμετοχή στη μόρφωση, ελευθερίες, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση».

> Εμπορικός Σύλλογος: «Σε ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης ενάντια σε μέτρα και μεθοδεύσεις εξόντωσης τους. Η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα».

> Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων: «Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια που μας τσακίζει».

> Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο: «Χρόνια μετά, τανκς και στρατός του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ με τη συνδρομή της «πολιτισμένης» Δύσης δολοφονούν χιλιάδες αμάχους στη Γάζα».

> Νοσοκομειακοί Ιατροί: «Να σηκώσουμε το ανάστημά μας, ν’ αρχίσουν να φοβούνται τον κυρίαρχο λαό».

> Εργαζόμενοι «Αγ. Ανδρέα»: «Το ΕΣΥ συνεχώς υποβαθμίζεται, απαξιώνεται. Να συνεχίσουμε τους αγώνες για αξιοπρέπεια».

> Εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Υγείας: «Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος».

> ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας: «Παλεύουμε ενάντια σε φτώχεια, ακρίβεια και βάρβαρες πολιτικές λιτότητας».

> ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας: «Αγώνας ανατροπής ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

> Αντίσταση Πολιτών: «Να κοιτάξουμε πίσω στη μνήμη της εξέγερσης για να δυναμώσουν οι αγώνες που έχει να δώσει ο λαός στο σήμερα. Να σταματήσει τώρα ο βομβαρδισμός των νοσοκομείων».

> Οικοδόμοι Αιγίου: «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή».

> Δημοκρατικές Γυναίκες: «Μαχητική απάντηση στα βρόμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σπέρνουν πόλεμο, προσφυγιά και εκμετάλλευση».

> Παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ: «Αγώνας και διεκδίκηση για το σήμερα και το αύριο. Για τα εισοδήματα και τους μισθούς».

> ΝΑΡ – νΚΑ: «Ασυμφιλίωτοι με ηγεμονικές δυνάμεις που εμφανίζονται σαν ‘’θαύμα’’ σωτηρίας για ‘’δειλούς, μοιραίους και άβουλους’’ πολίτες».
Εκδήλωση, με θύμησες από τα γεγονότα της Πάτρας, μαρτυρίες και προβληματισμούς για τις τωρινές προκλήσεις θα γίνει αύριο (6.30μ.μ.) στον Εμπορικό Σύλλογο από παλιούς φοιτητές του Πανεπιστημίου-μέλη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΤΡΑ – ΑΙΓΙΟ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Λαμπρή θα είναι και φέτος, σε πολλές πόλεις της περιοχής μας, η σημερινή εορτή της Επετείου του Πολυτεχνείου του 1973.

Η Περιφέρεια διοργανώνει, στην Πάτρα, εκδηλώσεις, με το επίσημο πρόγραμμα να περιλαμβάνει στις 11 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου κσι Δημοκρατίας) από τον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χ. Μπονάνο, τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης, τον δήμαρχο και εκπροσώπους τοπικών Αρχών και Φορέων. Στις11.30 π.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (Κανακάρη) και στη 1.30 μ.μ στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας θα γίνουν ομιλίες, το ίδιο και στα σχολεία.

Ο Δήμος Πατρέων θα συμμετάσχει στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, με συγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Νωρίτερα, στις 10.30 π.μ, μαζί με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους θα καταθέσει στεφάνια στο Παράρτημα και στην Παλιά Ασφάλεια, τιμώντας τους αγωνιστές που βασανίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της χούντας. Στις σημερινές κινητοποιήσεις, εκτός από τα επίκαιρα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ-Εξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», προτάσσει και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Με αφορμή την σημερινή επέτειο, η δημοτική αρχή έκανε γνωστό ότι θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί σε χώρο το όνομα του Γιώργου Σαμούρη (22χρονου φοιτητή Παντείου από την Πάτρα) που έχασε τη ζωή του από πυρά της Αστυνομίας, στο Πολυτεχνείο, στις 16 Νοέμβρη 1973. Εξάλλου, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας, από τις 11 π.μ.

Στο Αίγιο, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο, σήμερα στις 6 μ.μ, στην κεντρική πλατεία, όπου επίσης θα εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, τα δίκαια αιτήματά του και τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Στην κινητοποίηση έχουν κληθεί εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές της Αιγιάλειας, να υψώσουν το ανάστημά τους για φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών, τσάκισμα του εθνικισμού-φασισμού και μόνιμη δουλειά.

Στα Καλάβρυτα, ο δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος, σε μήνυμά του για το Πολυτεχνείο, αναφέρεται σε διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για μια κοινωνία δικαιότερη και πιο αλληλέγγυα. «Η εξέγερση τον Νοέμβριο του 1973, παραμένει η ουσιαστική αφετηρία κι ο θεμέλιος λίθος μισού αιώνα στέρεας, ακλόνητης και ισχυρής δημοκρατίας στη χώρα μας. Το μήνυμα δεν είναι στατικό. Εχει δυναμική, που διατρέχει το σήμερα και το αύριο. Κυρίως δείχνει ότι οι νέοι μας ήταν, είναι και θα είναι το πιο δημιουργικό, ανήσυχο και ασυμβίβαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και αυτό είναι αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο. Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να δείχνει και σήμερα τον δρόμο σε κάθε δημιουργική αλλαγή. Για ποιοτικότερη και πιο θωρακισμένη δημοκρατία, κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη, διαρκή πρόοδο σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?