Monday, June 17, 2024

Θ. Ξανθόπουλος στο Πρώτο για ομόφυλα ζευγάρια: Θετικά όσα είπε ο ΠΘ προς το παρόν – Να δούμε και το ν/σ (audio)  

122 views
Κοινοποίηση

Την προσωπική του άποψη για όσα ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός για τα ομόφυλα ζευγάρια κατέθεσε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σημειώνοντας πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει συλλογικά σε άλλη απόφαση.

«Θα πρέπει να το δούμε το νομοσχέδιο, γιατί πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Προς το παρόν, κάτι είπε ο Πρωθυπουργός, το οποίο το αξιολογώ τουλάχιστον εγώ θετικά, γιατί ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε συζητήσει στα αρμόδια όργανα.
Κατά δεύτερον, θεωρώ ότι είναι δεδομένο ότι είναι ένα βήμα και σε αυτή τη λογική νομίζω ότι καταρχάς πρέπει να είμαστε θετικοί. Θα εξαρτηθεί βέβαια από το πώς θα διατυπωθεί το νομοσχέδιο, τι πρόνοιες θα έχει, τι θα περιέχει, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να κλείσουμε τα μάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος.

«Εγώ θεωρώ ότι δεν παίζουμε με τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων. Επομένως να ασκήσουμε την κριτική μας για τα επιμέρους. Να πούμε ότι είναι ένα δειλό νομοσχέδιο, ότι θεωρώ θεσμικά μη επιτρεπτή την προτροπή του Πρωθυπουργού να απέχουν οι βουλευτές που διαφωνούν. Δεν θεωρώ ότι προσήκει στον Πρωθυπουργό μια τέτοια προτροπή στους βουλευτές του, αφού είστε κατά, μην έρχεστε να ψηφίσετε. Αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος από έναν Πρωθυπουργό. Αλλά εν πάση περιπτώσει ο Πρωθυπουργός κρίνεται όπως κρινόμαστε και εμείς. Να δούμε το νομοσχέδιο. Δεν θέλω να προτρέχω. Σας είπα την προσωπική μου άποψη ότι είναι ένα βήμα και νομίζω ότι πρέπει να το δούμε με θετικό μάτι, αλλά να το δούμε αποτυπωμένο στο χαρτί. Να δούμε τι πρόνοιες έχει, τι λέει και από κει και μετά να διαμορφώσουμε την άποψή μας» συμπλήρωσε.

Πολιτικά, επισήμανε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αρτιότερη και είναι και σύμφωνη με το κράτος δικαίου» ενώ είναι και κατατεθειμένη σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος, σε αντίθεση με της ΝΔ. «Άρα μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Έκανε μια δήλωση ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση εχθές το βράδυ. Να δούμε τι λέει. Είπα επί της αρχής ότι είναι ένα θετικό βήμα να δούμε πώς θα διατυπωθεί και πώς θα διαμορφωθεί» ανέφερε.

Η συζήτηση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολύ σημαντικό να αντιπαρατεθούν οι πολιτικές δυνάμεις και να ακούσει η κοινωνία επιχειρήματα που έχουν σχέση με την ουσία του κράτους δικαίου, προσέθεσε. «Γιατί δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να μπει στο ζύγι και σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Μιλάμε λοιπόν για τη δυνατότητα, για το δικαίωμα που έχουν οι άνθρωποι που έχουν έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσδιορισμό, να κάνουν κάτι το οποίο έχουμε οι υπόλοιποι άνθρωποι οι οποίοι είμαστε οι mainstream. Περί αυτού πρόκειται. Απολύτως δογματικά και τυπικά».

«Είναι σαφές λοιπόν, εμείς τουλάχιστον ως ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε για δεύτερη φορά, είχαμε καταθέσει τον Ιούνιο του 22, αν θυμάμαι καλά, ένα σχέδιο νόμου που μιλάμε για τον γάμο ατόμων ανεξαρτήτως φύλου και το επαναφέραμε τώρα. Είπε ο κ. Μητσοτάκης, πιεζόμενος από την ακροδεξιά γενικώς, αλλά και από την πολύ συντηρητική πλευρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της κοινωνίας, ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν συμφωνεί με αυτό, πρέπει να το αναγνωρίσουμε, πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει για το νομοσχέδιό του, για το οποίο είχε ήδη προδιαγράψει τις προθέσεις του και κάνει μια υποχώρηση σε ένα κομβικό σημείο, στην παρένθετη μητρότητα. Εννοώ κομβικό σημείο σε σχέση με αυτό που λέμε για τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να προσφύγουν στην επιστήμη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κάποιοι άλλοι όχι» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Ξανθόπουλος.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?