Friday, July 19, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός – Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα

145 views
Κοινοποίηση

Σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα μέτρα κατά της ακρίβειας που θα ανακοινωθούν σε λίγη ώρα από τώρα από τον υπουργό Ανάπτυξης. Οι πολυεθνικές πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτός, τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι θα μπει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Όπως είπε η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της αγοράς. «Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά οι οποίες δυστυχώς έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι «οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά. Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εκεί, όπως εξειδίκευσε αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα. Με τα μέτρα αυτά σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Επιπλέον σημείωσε ότι «Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε αντιμετωπίσει ήδη μέσα από μια σειρά από μέτρα υποστήριξης των νέων οικογενειών. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή θέσπισε από το 2019 εφάπαξ βοήθημα, το οποίο καταβάλλεται σε δύο δόσεις, ύψους δύο χιλιάδων ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται στην πατρίδα μας. Αυτό βοηθάει πολύ μια νέα οικογένεια με τα πρώτα έξοδα τα οποία συνοδεύουν τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά προφανώς υποστηρίζουν και την οικογένεια τους πρώτους μήνες με τις αυξημένες δαπάνες, είτε αφορούν σε βρεφικό γάλα, είτε αφορούν σε πάνες, είτε αφορούν σε μωρομάντηλα. Και φυσικά έχουμε δρομολογήσει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά ή η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπαλλήλους, η αύξηση της άδειας μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις αγρότισσες, άρα και τα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στη συνέχεια, θα τα δούμε και στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται για μια νέα οικογένεια».

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?