Sunday, March 3, 2024

Λωρίδα της Γάζας – BBC: Σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση του Ισραήλ – «Eκτεταμένη επιδρομή ή επίγεια επίθεση»

1K views
Κοινοποίηση

Από το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εντείνει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και επικεντρώνονται βόρεια στο Μπέιτ Χανούν και από εκεί έχουν αρχίσει να πιέζουν νοτιότερα.

Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου του BBC Jeremy Bowen οι δυνάμεις του Ισραήλ προσπαθούν να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας «κομμάτι – κόμματι».

«Είμαι στο Σντερότ, την ισραηλινή συνοριακή πόλη που βλέπει στη Γάζα. Τα συνεχή πυρά βαρέως πυροβολικού προς τη Γάζα συνεχίζονται. Η ισραηλινή πυροβολαρχία εδώ κοντά ρίχνει αρκετές φορές το λεπτό. Η ίδια η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν φύγει ή έχουν απομακρυνθεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό των επιχειρήσεων», αναφέρει ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen και δημοσιεύει το BBC.

Μέσα από το βίντεο από τη Γάζα που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί του Σαββάτου και απ’ ό,τι μπορεί να δει κανείς κατά μήκος της συνοριακής περιοχής το βράδυ της Παρασκευής, φαίνονται πολύ ισχυροί βομβαρδισμοί.

«Αλλά η διακοπή των επικοινωνιών σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει», γράφει ο Bowen, ενώ συνεχίζει: «Για παράδειγμα, μίλησα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το κεντρικό τους γραφείο στο Νότο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αλλά καθώς δεν υπάρχει εσωτερική επικοινωνία, δεν μπορούν να συνδεθούν με τα γραφεία της περιοχής τους που φροντίζουν τις επιχειρήσεις βοήθειας – που αυτή τη στιγμή έχουν ανασταλεί τελείως – για να δουν πώς τα πάνε».

Ενώ ο βομβαρδισμός επικεντρώνεται πολύ στο βορρά, η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος μόνο περίπου 45 χιλιόμετρα (28 μίλια), οπότε μπορείτε να ακούσετε την έκταση των εκρήξεων για μίλια γύρω και σίγουρα σε όλη την περιοχή.

Όπως καταλαβαίνω, ο ισραηλινός στρατός πιθανότατα προσπαθεί να καθαρίσει σήραγγες, πιθανώς με τις ειδικές δυνάμεις να εντοπίζουν στόχους για αυτές τις επιθέσεις της αεροπορίας, γράφει ο Bowen.

«Τα τανκς μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στο φως της ημέρας, ώστε να μπορούν να τραβήξουν μερικά από αυτά πίσω. Αλλά από όσο μπορούμε να πούμε, συνεχίζεται ακόμα», αναφέρει.

Στη συνέχεια ο Bowen προσθέτει… «Είναι επίθεση στο έδαφος; Δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλήσουμε πολύ στους ορισμούς όλων αυτών. Όταν είδαμε τη στρατιωτική συγκέντρωση, την κινητοποίηση πάνω από 300.000 εφέδρων, νομίζαμε ότι θα βλέπαμε μια ολομέτωπη εισβολή στη Γάζα.

Νομίζω όμως ότι αυτό που μπορεί να κάνουν, είναι να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας κομμάτι – κομμάτι. Ένιωσα από τα σχόλια του ισραηλινού στρατού ότι πρόκειται να συνεχίζουν να πιέζουν και ότι επρόκειτο για “εκδίκηση”.

Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μια πολύ εκτεταμένη επιδρομή ή μια επίγεια επίθεση. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσει και Παλαιστίνιους αμάχους».

Όσο περισσότερους Παλαιστίνιους σκοτώνουν τόσο μεγαλύτερη γίνεται η οργή στη Μέση Ανατολή, σε χώρες τόσο φιλικές Ισραήλ αλλά και σε εχθρούς του.

Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί. Αλλά αυξάνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα σε μια περιοχή που είναι ήδη εύθραυστη», γράφει ο Bowen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?