Sunday, July 14, 2024

Με υποχωρήσεις προς τους Καταλανούς αυτονομιστές, ο Πέδρο Σάντσεθ σώζει δύο διατάγματα κατά της κρίσης

343 views
Κοινοποίηση

Η πρώτη μεγάλη πρόβα για το πως θα είναι η κυβερνητική θητεία της ισπανικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια έγινε σήμερα στο κτήριο της Γερουσίας και όχι της Βουλής (καθώς στο κτήριο της πραγματοποιούνται έργα ανακαίνισης) και θα μπορούσε να αποτυπωθεί με τον τίτλο της ταινίας «με κομμένη την ανάσα».

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ, κατάφερε in extremis να περάσει δύο από τα τρία σημαντικά διατάγματα που ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή, υπολογίζοντας στη στήριξη αφενός των κυβερνητικών εταίρων του και αφετέρου στα κόμματα με τα οποία έχει συνυπογράψει προγραμματικές συμφωνίες. Οι Καταλανοί Junts (δεξιοί εθνικιστές) κατάφεραν συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

Διάταγμα Omnibus 

Στην ολοήμερη συνεδρίαση της Βουλής, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, η κυβέρνηση κατάφερε να “σώσει” το διάταγμα «omnibus», το οποίο ενσωματώνει μέτρα στους τομείς της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης καθώς περιλαμβάνει θεμελιώδη σημεία ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ζητήσει την τέταρτη εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους 7 Καταλανούς βουλευτές των Junts (δεξιοί εθνικιστές) οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία, το διάταγμα υπερψηφίστηκε.

Στα βασικά του σημεία το διάταγμα περιλαμβάνει μέτρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των δικαστικών υπηρεσιών ώστε η Δικαιοσύνη να καταστεί πιο ευέλικτη και αποτελεσματική για τους πολίτες.

Διάταγμα μέτρων κατά της κρίσης

Πρόκειται για το 8ο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης που έλαβε αρχικά ισοπαλία 171 ψήφων και χρειάστηκε να επαναληφθεί η ψηφοφορία αρκετές ώρες αργότερα, ώστε τελικά να υπερψηφιστεί με 172 ψήφους.

Το διάταγμα αυτό στοχεύει στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Τουλάχιστον 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον, θα διατεθούν σε νοικοκυριά , εργαζόμενους και επιχειρήσεις μέσω φορολογικών μειώσεων και άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ αυτών και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, φορολογικές μειώσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πέλλετ και καυσόξυλα, καθώς και απαγόρευση της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου των ευάλωτων νοικοκυριών.

Επίσης το 2024 θα αυξηθούν κατά 3,8 % οι 11,8 εκατομμύρια συντάξεις ενώ το ελάχιστο ζωτικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 6,9%. Παρατείνεται επίσης επ αόριστον, η έκτακτη φορολόγηση τραπεζών, ενεργειακών εταιριών και μεγάλων περιουσιών. Τέλος οι οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων έως 38.000 ευρώ μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα ανακούφισης για τα στεγαστικά τους δάνεια ενώ καταργούνται οι τραπεζικές προμήθειες για απόσυρση μετρητών για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Διάταγμα αύξησης επιδόματος ανεργίας

Το διάταγμα αυτό που αφορούσε στην μηνιαία αύξηση κατά 90 ευρώ στο επίδομα ανεργίας για 730.000 ανέργους τελικά καταψηφίστηκε καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα των 5 βουλευτών των Ποδέμος, οι οποίοι είναι πλέον ανεξάρτητοι στο κοινοβούλιο, είπαν «όχι». Η πρόσφατη αποχώρηση τους από τον συνασπισμό 15 αριστερών κομμάτων (Sumar) με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ αλλά και οι εσωτερικές τους συγκρούσεις οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Ανταπόκριση-ΕΡΤ: Δώρα Μακρή

πηγη – www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?