Friday, May 24, 2024

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, πρόσθετη έκπτωση στο ρεύμα – Όλα τα μέτρα για τους αγρότες

53 views
Κοινοποίηση

«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού», στο πλαίσιο των κινήσεων στήριξης του αγροτικού κόσμου της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση.

«Το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ καθώς η οικονομία πάει καλά» επισήμανε.

Ακόμη, ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Είπε ότι από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος κρατικής αρωγής, παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν το 2023, που εκταμιεύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα (…) Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα» ανέφερε και σημείωσε ότι έως το τέλος του μήνα ξεκινά η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Ανέφερε: «Τα fake news μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα, όμως δεν είναι ούτε σωστή ενημέρωση, ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, τη συνεργασία».

Ενώ τόνισε:

«Κρατήστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση».

Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών, περιλαμβάνονται:

  • Πρόσθετη έκπτωση από τη ΔΕΗ 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων)
  • Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ
  • Μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία
  • Το νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ
  • Το «Πρόγραμμα Απόλλων» – Αφορά σε ενεργειακό συμψηφισμό με «πράσινη» ενέργεια

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή» ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στη Βουλή για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας.

Η ερώτηση Χαρίτση ευκαιρία να δούμε συνολικά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

Χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».

Αρχικά τόνισε ότι επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση, ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες, ήτοι:

  • Στήριξη των κατοίκων για να συνεχίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους
  • Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού

Ο ίδιος μίλησε για «μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. σε βάθος τετραετίας». Είπε ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη, έκανε λόγο για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.

Για τα σχολεία της περιοχής, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Επισήμανε ότι «δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα».

«Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» είπε.

Για τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ υπενθύμισε τις αυτοψίες σε υποδομές, ούτως ώστε να αποκατασταθούν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία “Daniel”. «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» παρατήρησε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.

Για τη χρηματοδότηση των 3,3 δισ. ευρώ, υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε μεγαλύτερη ευελιξία από το νέο ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση,

Μέχρι το τέλος του μήνα, είπε, ότι θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία.

Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ακόμη:

«Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις για την αναγέννηση της Θεσσαλίας. Απαιτεί ρεαλισμό και συντονισμό φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους και συνέπεια (…) Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πολιτεία ήταν μεν παρούσα με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση, έγιναν λάθη που αναγνωρίστηκαν (…)».

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?