Sunday, July 14, 2024

Ν. Ρωμανός στο Πρώτο: Έχουμε δώσει δείγματα γραφής – Νομίζω θα το δούμε και τις επόμενες μέρες και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων

89 views
Κοινοποίηση

Τα δύο ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υπάρχει μια διαδικασία εν εξελίξει, σχετικά δηλαδή με όσα θα ανακοινωθούν και αφορούν τα αιτήματα των αγροτών. «Αυτό το είδαμε και τις προηγούμενες μέρες και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε και τις επόμενες μέρες. Αναφέρομαι και στις ανακοινώσεις που έγιναν για τις ρυθμίσεις της ΔΕΗ, για το πάγωμα των οφειλών και για μια πενταετή ρύθμιση από εκεί και πέρα. Αναφέρομαι και σε αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον κ. Παύλο Τσίμα. Ουσιαστικά στην πρώτη αρωγή προστίθενται μέχρι και 10.000 για κάθε αγρότη για τη Θεσσαλία» σημείωσε ο κ. Ρωμανός.

Τα ζητήματα των αγροτών έχουν πολλές εκφάνσεις, ανέφερε, καθώς είναι η Θεσσαλία που είναι ένα διαφορετικό ζήτημα από μόνο του και το άλλο κομμάτι είναι η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση που επηρεάζει όλες τις συνιστώσες της παραγωγής, την ενέργεια, τις ζωοτροφές και ούτω καθεξής. «Η κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια και το προηγούμενο διάστημα ιδιαίτερα, έχει κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε. Δηλαδή, έχουμε μειώσει τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, έχουμε μειώσει τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, έχει γίνει ήδη η επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει αυτή η συζήτηση για το αν θα επεκταθεί και το 24, νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Από εκεί και πέρα την τελευταία τετραετία ο ΕΛΓΑ έχει δώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο, εκ των οποίων οι εισφορές του ΕΛΓΑ ήταν τα 500 εκατομμύρια, άρα τα μισά εξ αυτών. Τα άλλα μισά ήρθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό χάρη στο ότι έχουμε ενισχύσει την εθνική οικονομία και πλέον έχουμε μια χώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν. Και όλα αυτά είναι μικρά παραδείγματα των πραγμάτων τα οποία έχουνε γίνει το προηγούμενο διάστημα» είπε ο κ. Ρωμανός.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους αγρότες είναι ανοιχτοί, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. «Νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει και έχουμε έμπρακτα δώσει δείγματα γραφής όλο το προηγούμενο διάστημα και νομίζω ότι αυτό θα δούμε και τις επόμενες μέρες και ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κυρίως γιατί δεν είναι το ζήτημα οι κινητοποιήσεις, είναι η έκφραση του ζητήματος. Κυρίως θα υπάρξει επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τους αγρότες» συμπλήρωσε.Ερωτηθείς εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών από τα μπλόκα Θεσσαλίας και Μακεδονίας, ο κ. Ρωμανός σημειώνοντας πως δεν είναι σε θέση να το απαντήσει, προσέθεσε πως «το γεγονός ότι είδαμε χθες τον πρωθυπουργό στα μπλόκα έχει και το συμβολισμό του και την αξία του και σε μεγάλο βαθμό δείχνει και αυτή την αδιαμεσολάβητη επαφή του πρωθυπουργού με τους αγρότες για τα ζητήματα που τους αφορούν και την πολύ θετική διάθεση που υπάρχει για την επίλυσή τους».

Στο άλλο μεγάλο θέμα, τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια που γίνονται ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, ο κ. Ρωμανός τόνισε πως πρόκειται για «την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση που έχουμε συζητήσει στη μεταπολίτευση». «Θυμάμαι να τη συζητάμε, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου και έχουμε κάποιες μειοψηφίες που με τρόπους που έχουν νομίζω κατακριθεί και τραμπουκίζοντας και δεν ξέρω τι άλλο, επεμβαίνουν στις συνελεύσεις και ελέγχουν τις συνελεύσεις μη σεβόμενοι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το αποτέλεσμα της συνέλευσης και κλείνουν τις σχολές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανός.

«Από εκεί και πέρα, εμείς αυτό το οποίο κάναμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αυξήσαμε και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι πρυτάνεις, βάζοντας στο τραπέζι την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων. Καλώς ή κακώς, καλώς από τη στιγμή που αυτό ισχύει επί δεκαετίες, το Πανεπιστήμιο έχει αυτοδιοίκητο, προφανώς για πολλά από αυτά που συζητάμε απαιτείται η συνεργασία των πρυτάνεων. Εμείς είχαμε χρέος, εκτός από αυτή τη συνεργασία που από την πλευρά μας είναι πάντα στο τραπέζι και είναι πάντα αξιοποιήσιμη από τους πρυτάνεις, να προσθέσουμε και αυτό το εργαλείο της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων, ακριβώς για να μη χαθούν οι εξεταστικές, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρώτη φορά λοιπόν υπάρχει και αυτό το εργαλείο. Ένας μεγάλος αριθμός σχολών νομίζω θα το αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο. Από εκεί και πέρα, όσοι αποφασίσουν να μην το αξιοποιήσουν, επιτρέψτε μου να πω ότι το να είσαι πρύτανης έχει και υποχρεώσεις και έχει και ευθύνες. Αναλαμβάνεις και τις ευθύνες σου λοιπόν» είπε καταλήγοντας ο κ. Ρωμανός, τονίζοντας πωςεργαλεία υπάρχουν και λύσεις υπάρχουν, «από εκεί και πέρα, όπου υπάρχει καλύτερη συνεργασία, υπάρχουν και καλύτερα αποτελέσματα με τις πρυτανικές αρχές».

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?