Sunday, February 25, 2024

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο φορολογικό – Τα ραντεβού με την εφορία έως το τέλος του χρόνου

518 views
Κοινοποίηση

Στον νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε χθες έχουμε τέσσερις βασικές αλλαγές. Η πρώτη αλλαγή, η οποία έχει να κάνει με τη μείωση του τεκμαρτού κατά 50%, αφορά το κομμάτι των ανθρώπων που έχουν συμμετοχή σε ταξί, είπε στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ.

Πολλές φορές υπάρχει ένα ταξί το οποίο μοιράζεται σε δύο ή τρεις και περισσότερους ιδιοκτήτες. Όταν κάποιος κατέχει μέχρι το 25% τότε θα έχει δικαίωμα να φορολογείται με το τεκμαρτό που θα του αναλογεί, μειωμένο κατά 50%.

Τώρα, ως προς το κομμάτι των μίνι μάρκετ και των περιπτέρων που έχουν το τζίρο τους πολύ υψηλό λόγω των καπνικών, τα καπνικά δημιουργούν ένα πάρα πολύ μεγάλο τζίρο, αλλά η αναλογία του κέρδους επί αυτού του τζίρου είναι πάρα πολύ μικρή. Οπότε αν αυτός συμμετείχε στη σύγκριση του μέσου όρου του κλάδου, τότε θα τους εκτόξευε. Άρα το τεκμαρτό τους θα πήγαινε πάρα πολύ υψηλά, οπότε προς δίκαιη κατεύθυνση αυτή η αλλαγή εξαιρείται αυτό το κομμάτι του τζίρου και σχετίζεται το ποιο θα είναι το τελικό τεκμαρτό σε σχέση με τα καφενεία που βρίσκονται σε χωριά με μέχρι 500 κατοίκους και σε νησιά με μέχρι 3.100 κατοίκους θα εξαιρούνται πλήρως.

Όπως επίσης στις περιπτώσεις των εξαιρέσεων ανήκουν πια και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που έχουν μέχρι δύο βεβαιώσεις εργοδοτών.

Να θυμίσουμε ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει 50% ελαφρύνσεις για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που θα πάνε να φορολογηθούν με το τεκμαρτό και το γενικότερο σχόλιο γύρω από το νέο φορολογικό είναι ότι πηγαίνοντας πάμε πίσω βάζοντας ένα τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού της φορολόγησης.

Η στοχευμένη τάξη ανθρώπων στην οποία απευθύνεται δείχνει ότι αυτήν τη στιγμή τους μικρομεσαίους δε θέλουμε ιδιαίτερα να τους βοηθήσουμε. Αλλά επειδή και όλοι οι μικρομεσαίοι έχουν εργαζόμενους και θα πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, περιμένουμε να δούμε επόμενα κίνητρα, τα οποία θα είναι τέτοια ούτως ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές τελικά να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Στο τέλος Δεκεμβρίου είναι η 8η δόση που αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο που πληρώνουμε για τις περιουσίες μας. Εδώ αν θέλετε να κάνουμε μια παρατήρηση ότι όσοι ασφαλίσουν τα ακίνητά τους μέχρι τέλους του χρόνου για βάθος 12 μηνών θα μπορούν στον επόμενο ΕΝΦΙΑ, στον ΕΝΦΙΑ που θα χρεωθεί για τα ακίνητα που έχουμε από 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά να έχουν μια έκπτωση 10%.

Πληρωμή της δόσης του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης τόσο για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Όσοι έχουν ακολουθήσει το δασμολόγιο της εφορίας και φυσικά όλες οι ρυθμίσεις οι οποίες είναι είτε η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων 24 δόσεις, είτε αν κάποιος έχει μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό και αυτές οι δόσεις είναι απαιτητές μέχρι τέλος του μήνα σε σχέση με τα αναδρομικά.

Επίσης στο τέλος του μήνα έχουμε την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, συνήθως παίρνει μια μικρή παράταση, όμως αυτή τη στιγμή έως 31/12 μπορούμε να τα πληρώσουμε είτε μέσω e-banking είτε έχοντας τον κωδικό που έχει στη μέση το ειδοποιητήριο μας, είτε στα ΕΛΤΑ.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναδρομικά εισοδήματα προηγούμενων ετών. Αφορά κυρίως βεβαιώσεις μισθωτών συνταξιούχων. Μια μεγάλη κατηγορία είναι και οι γιατροί του ΕΣΥ αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι το είδαν όταν υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις, γιατί κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι βεβαιώσεις είχαν αναρτηθεί και φαίνονταν αν έχουμε αναδρομικά. Η τελική ημερομηνία για να δηλωθούν και να ολοκληρωθούν αυτές οι δηλώσεις ηλεκτρονικά είναι μέχρι τριάντα μία του δέκατου του 23 για να μην υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Θυμίζω ότι πια η εφορία, αν δεν κάνουμε εμείς τη φορολογική δήλωση, έρχεται μόνη της και καθαρίζει τα εισοδήματα όπου επιβάλλεται και το πρόστιμο αλλά και οι προσαυξήσεις.

Γονικές παροχές. Όσοι έχουν κάνει αγορές εντός του έτους ή έχουν δεν μπορούν από το πραγματικό τους εισόδημα να καλύψουν τα τεκμήρια τους, έχουν το δικαίωμα έως το τέλος του χρόνου είτε να οδηγηθούν σε κάποιες δηλώσεις δωρεών. Οι δηλώσεις δωρεών και οι γονικές παροχές γίνονται πια ηλεκτρονικά μέσα από το σπίτι. Πολύ προσοχή θα πρέπει να γίνονται από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό. Η κίνηση των μετρητών δεν μετράει και δεν τυγχάνουν του δικαιώματος της αφορολόγητη δωρεάς και σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να επισκεφτούν και την εφορία για κάποια επιπλέον δικαιολογητικά αν τους ζητηθεί.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?