Wednesday, June 19, 2024

Π. Μαρινάκης: Δεν αποκλείεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό ΥΠΕΞ στα Χανιά

143 views
Κοινοποίηση

Nέα χρονιά με την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη και τους «δείκτες που μάς πλήγωναν» μεταφράζονται σε ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στήριξη των πιο ευάλωτων και των κρίσιμων κρατικών υποδομών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών του 2024. Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο από την ενίσχυση για 600.000 δημόσιους υπάλληλους και τις συντάξεις μέχρι το αφορολόγητο και το επίδομα μητρότητας και σε αγρότισσες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις επενδύσεις ύψους 12 δισ. καθώς καθώς και την αυξηση δαπανών στην υγεία και την παιδεία.

Ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο των κυβερνητικών αλλαγών. Συμβαίνει και θα συμβαίνει με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της κυβέρνησης και καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες με βάση όσων προεκλογικά εξαγγέλθηκαν και για να τρέξει το κυβερνητικό έργο, απάντησε ο κ. Μαρινάκης στις ερωτήσεις σχετικά με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Είναι ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα την υλοποίηση του προγράμματος και σε αυτό θα κριθούμε. Το σίγουρο είναι ότι αυτά που είπαμε προεκλογικά θα τα υλοποιήσουμε μετεκλογικά, πρόσθεσε, μιλώντας για εντατικότερους ρυθμούς την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Δεν αποκλείεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά αλλά θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης.

«Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε»

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «στέρεο νομικά θεμέλιο και αναπόσπαστο κομμ’ατι της Διακήρυξης των Αθηνών. Η χώρα παραμένει κατά οποιουδήποτε αναθεωρητισμού. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις ανθρώπων που έχουν διανύσει χιλιόμετρα στο δημόσιο λόγο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απαντώντας σε ερωτήσεις εάν οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης συνδέονται με τις δηλώσεις Συρίγου, πρόσθεσε:Οι δηλώσεις Κασσελάκη δεν έχουν σχέση με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ελάχιστοι δεν το βλέπουν ή κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Η όλη διαχείριση από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεταμεσονύκτια και σε ώρα Αμερικής και σχετικά με τα περί πατριωτικής Αριστεράς ίσως ο κ. Κασσελάκης να προσβλέπει σε μελλοντική συενργασία με τον κ. Βελόπουλο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε».

Ολόκληρη η ενημέρωση

«Το 2024 βρίσκει τη χώρα μας σε ισχυρή θέση σε οικονομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την πρώτη για το 2024 ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το αξιόχρεο της Ελλάδας έχει πλέον αποκατασταθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας από μία σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη, στις εξαγωγές, στο ρυθμό μείωσης ανεργίας και ιδιαίτερα στις γυναίκες και στους νέους, δύο δείκτες που για χρόνια μας πλήγωναν πολύ και στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά όμως χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης δε μένουν απλοί οικονομικοί δείκτες αλλά μεταφράζονται σε ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στήριξη των πιο ευάλωτων και των κρίσιμων κρατικών υποδομών», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Υπογράμμισε ότι «660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μέσα στο 2024 μια ενίσχυση του εισοδήματός τους που μεσοσταθμικά φθάνει τα 1.476 ευρώ για φέτος, αυξάνονται κατά 3% οι συντάξεις για σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και καταργείται η παρακράτηση του 30% σε όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά». Έδωσε στη συνέχεια κι άλλες παραμέτρους ενισχύσεων όπως το επίδομα μητρότητας σε νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες ίσο με τον κατώτατο μισθό, για εννέα μήνες αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές και η μονιμοποίηση απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, η άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 12 δισέκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και η αύξηση των δαπανών στην παιδεία και την υγεία κατά 736 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό.

«Η αυξημένη αυτή δυναμική μας υπαγορεύει όχι μόνο να στοχεύσουμε στην περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε με ακόμα εντατικότερο ρυθμό την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ξεκινά μια ιστορική μεταρρύθμιση»

Μεταρρύθμιση που απελευθερώνει, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την γραφειοκρατία, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, αυξάνει τα ερευνητικά προγράμματα, προάγει την διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, δίνει δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών ή ερευνητών δημόσιων ΑΕΙ και φυσικά προβλέπει την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, μη κρατικών παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα».

Τόνισε ότι πρόκειται για μια «αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην χώρα μας, όπως η ενίσχυση της οικονομίας με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, την ανάσχεση του brain drain με φοιτητές που θα σπουδάζουν και επιστήμονες που θα επιστρέψουν για να διδάξουν στη χώρα τους, αλλά και με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Οι προϋποθέσεις για την λειτουργία τους, όπως έχουμε τονίσει θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές».

Σε δύο άξονες οι παρεμβάσεις στον Τομέα της Δικαιοσύνης

Α. στον περιορισμό της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και

Β. στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, που αποτελεί βασικό κομμάτι στον αγώνα για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Το σχέδιο νόμου προκρίνει ως σημείο κλειδί την έκτιση των ποινών. Έχει κανόνα την έκτιση των ποινών και εξαίρεση την αναστολή τους.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ακόμη ότι ήδη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, «η οποία αποτελεί μια ιστορική τομή για την Δημοκρατία μας. Μια βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση που θα άρει όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, δηλαδή αν για λόγους εργασίας ή σπουδών βρίσκονται μακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων ή αν αδυνατούν λόγω αναπηρίας ή προβλημάτων υγείας να προσέλθουν στις κάλπες».

Επιπλέον πως δημοσιεύθηκε «η πρώτη προκήρυξη για την “Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους“, η οποία αφορά στη στελέχωση των Διοικήσεων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας».

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 έγιναν συνολικά 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα»

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, με στόχο την πάταξη της κερδοσκοπίας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 610.000 ευρώ με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» για παράβαση των διατάξεων του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε η ΔΙΜΕΑ».

. Συνολικά μαζί με το πρόστιμο που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024, το ύψος των προστίμων φτάνει τα 13.416.790 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί ήδη από το ελληνικό δημόσιο, περισσότερα από το 50%».

Αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», επισημαίνοντας πως «σε αυτήν έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα εκ των οποίων περισσότερα από το 90% είναι επώνυμα. Παράλληλα, λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα η πρωτοβουλία «Καλάθι του Νοικοκυριού». Το ίδιο λειτούργησε και το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που ίσχυε μέχρι χθες 3 Ιανουαρίου όπως και το «Καλάθι του ‘Αη Βασίλη» που θα λειτουργεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».

Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους και το 2024.

Για τα τιμολόγια ρεύματοςο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, φαίνεται ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2024, συγκριτικά με το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις»

Ανέφερε στη συνέχεια ότι «τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προβλέπει τη σύσταση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας“. Βασικός σκοπός είναι η οργάνωση, η εφαρμογή και ο έλεγχος ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Κορονοϊός: Οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού.

Παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλειών σε απλές κλίνες κατά την περίοδο των εορτών, οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας λαμβάνει έγκαιρα αντιική αγωγή και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τη λοίμωξη από τον ιό SARS COV-2 χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία».

Στο σημείο αυτό κάλεσε «τους πολίτες να τηρήσουν τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» τονίζοντας πως «είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Με το πρόγραμμα το πρωθυπουργού έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου γεύμα στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, παρουσία των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να συζητηθεί η στρατηγική σχέση με τη Βουλγαρία και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς της διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια και στις μεταφορές. Εγχειρήματα κοινού ενδιαφέροντος είχαν συζητηθεί άλλωστε στο ανώτατο επίπεδο και κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και την υπογραφή κοινής Διακήρυξης από τους ηγέτες των τριών χωρών τον περασμένο Οκτώβριο στη Βάρνα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας, ενισχύει τον ρόλο της και τη συνεργασία της με τις χώρες της περιοχής προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις 18:00, ο Πρωθυπουργός, θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου του Β’ της Μακεδονίας.

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανίων, ο Πρωθυπουργός, θα παραστεί στη Λειτουργεία για τον Καθαγιασμό των Υδάτων στα Χανιά».

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?