Η Σερβία έλαβε άλλο ένα φορτίο όπλων από τη σύμμαχο της Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη διεθνή κοινότητα γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), προσθέτοντας ότι ο “λαϊκιστής” πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρουσίασε το σύστημα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο κατά την παρουσίαση του συστήματος ο Σέρβος πρόεδρος φέρεται να είπε για το απωθητικό ηλεκτρονικό σύστημα κατά των drones ότι: «Αυτό είναι απωθητικό. Δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το σύστημα Krasukha, αλλά είναι εξαιρετικό».
Το σύστημα παραδόθηκε στη Σερβία πριν από λίγους μήνες, αν και ο εναέριος χώρος της περιβάλλεται από κράτη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν προσχωρήσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία – σχολιάζει το AP και υπενθυμίζει ότι η Σερβία είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε στη Ρωσία και το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με τη Μόσχα.
Οι περισσότερες πρόσφατες στρατιωτικές αγορές της Σερβίας προέρχονται από τη Ρωσία και οι άλλες από την Κίνα και αρκετούς άλλους ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων και αεροσκαφών, επισημαίνει το AP και προσθέτει ότι, στις περισσότερες ομιλίες του, ο Βούτσιτς μιλά για πιθανές απειλές από το Κοσσυφοπέδιο, «μια πρώην επαρχία της Σερβίας, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ για να σταματήσει την αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ του Σερβικού Στρατού και των Αλβανών αυτονομιστών».
«Αν κάποιος δοκίμαζε μια επίθεση στη Σερβία όπως το 1999, τεχνικά δεν θα μπορούσε να είναι όπως τότε. Θα πρέπει να επιτεθούν από απόσταση από την Αδριατική Θάλασσα ή τη Μεσόγειο Θάλασσα με πυραύλους κρουζ».
Πηγή: www.ertnews.gr
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου