Λίγο πριν τη 1 μετά το μεσημέρι ξεκίνησε στην Κουμουνδούρου η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η δεύτερη συνεδρίαση οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα μετά την Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι το οικονομικό με τον Στέφανο Κασσελάκη να προσπαθεί να το λύσει με τρεις εφοριακούς στην νέα Οικονομική Επιτροπή της Κουμουνδούρου.
Σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν από πλευράς του στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να επιμείνει στην αναδιάρθρωση των κομματικών ΜΜΕ, δηλαδή στο λουκέτο της ημερήσιας «Αυγής», αλλά και στην μετατροπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» σε μουσικό ραδιόφωνο μετά το μεσημέρι, εξέλιξη που θα οδηγήσει, κατά πληροφορίες, στην απομάκρυνση τουλάχιστον τεσσάρων από τους εργαζόμενους.
«Και όταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός, η εφημερίδα έβγαινε»
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν συνεπάγεται την αποδοχή του σχεδίου Κασσελάκη για εξορθολογισμό των μίντια του κόμματος, καθώς νέες αντιδράσεις σημειώθηκαν και χθες. «Παρεμβάσεις σημαντικές γίνονται σε όλα τα media σε όλο τον κόσμο αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι επιλογή να κρατηθούν τα media του χώρου όρθια. Θέλω να συμφωνήσω με αυτό που είπε ο κ. Τεμπονέρας και να πάω ακόμα πιο πίσω, και όταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός η εφημερίδα έβγαινε» ανέφερε στα Παραπολιτικά Fm ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσυπογράφοντας τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας (που αποχώρησε από τα κομματικά όργανα προ ημερών», δηλαδή ότι «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία».
Η πάγια μηναία εντολή, πριν το «κραχ»
Σε αυτό το κλίμα, η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πυροδοτήσει νέες εστίες εσωστρέφειας, καθώς αρκετοί βουλευτές και στελέχη εκτιμούν πως δεν υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες αποτροπής του οικονομικού «κραχ» του κόμματος τους τελευταίους μήνες, αλλά ούτε και πρόνοιες τα προηγούμενα χρόνια ιδίως από μέρους κορυφαίων στελεχών, ούτως ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να μην περιέλθει σε «καθεστώς χρεοκοπίας».
Για παράδειγμα, δεν υπήρξαν, κατά πληροφορίες, όλοι οι βουλευτές συνεπείς απέναντι στην τακτική καταβολή της πάγιας μηνιαίας εντολής προς τον ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή της παρακράτησης του 20% επί της αποζημίωσής τους) το 2019, οπότε το κόμμα πέρασε στην αντιπολίτευση και μοιραία οι οικονομικές ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους βουλευτές που αμελούσαν κατά καιρούς την καταβολή της πάγιας μηνιαίας εντολής φέρονται και οι Παύλος Πολάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ με επιστολές του ο πρώην Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης καλούσε ήδη από τα πρώτα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση τα κοινοβουλευτικά του στελέχη να μην παραμελούν τις κομματικές τους υποχρεώσεις.
Πάντως, αμηχανία κυριάρχησε χθες σε ένα μεγάλο κόμματι του κόμματος, όταν ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή της Κουμουνδούρου, σχολίασε στα Παραπολιτικά Fm ότι «και το ΚΚΕ όταν είχε δυσχέρειες πούλησε τον 902 σε ιδιώτη. Λεφτά δεν υπάρχουν», συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολλά ενοίκια. Υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες, ρυθμίσεις που πρέπει να πληρωθούν στις 30 του μήνα. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις γιατί δεν υπάρχει χρόνος».
ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA