Tuesday, July 23, 2024

Χρυσοχοΐδης: Οι ΠΑΕ υπεύθυνες για ό,τι συμβεί μέσα στα γήπεδα

115 views
Κοινοποίηση

Για τις αλλαγές στην αστυνομία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τη βία στα γήπεδα μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όσον αφορά στις κάμερες στα γήπεδα, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και για το πότε θα ανοίξουν για τους φιλάθλους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα θα υπάρχουν κάμερες και πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα»

«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Αθλητισμού. Τα πράγματα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
Συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ να είναι οι κάμερες, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα που θα γίνονται αυτοί οι αγώνες. το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα».

Για την παρουσία αστυνομικών στα γήπεδα ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα. Οι αστυνομικοί είναι έξω από τα γήπεδα. Τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Μόνο αν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια».

«Εγκληματικά στοιχεία αυτοί που δημιουργούν προβλήματα στα γήπεδα»
Όπως σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «οι ομάδες που δημιουργούν τα προβλήματα είναι εγκληματικές ομάδες. Δεν είναι απλά χουλιγκάνοι που πάνε κάποιοι και κάνουν φασαρία στο γήπεδο. Είναι εγκληματικά στοιχεία, αντικοινωνικά στοιχεία τα οποία συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που κάνουν και άλλα πράγματα και ναρκωτικά και βία ασκούν. Πολλά πράγματα τα οποία έχουν σχέση με το βαρύ έγκλημα».

Όπως ενημέρωσε «προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποδιεύθυνση αθλητικής βίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ούτως ώστε να διεισδύσει σε αυτές τις οργανώσεις και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα, συν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουν οι ΠΑΕ και όχι μόνο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά και στο μπάσκετ, ακόμα και στο βόλεϊ, ακόμα και σε απίστευτα μικρούς αγώνες, έτσι ώστε να εξαφανιστεί κάθε έννοια βίας από αυτά».

Στην μη εφαρμογή των νόμων αλλά και στην ίδια την αστυνομία που «πρέπει να έχει μια συνέχεια στη δουλειά της. Το έγκλημα χρειάζεται διείσδυση και εξάρθρωση» απέδωσε το γεγονός πως δεν έχει καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα, και έφερε το εξής παράδειγμα: «Υπάρχει μια διάταξη που λέει ότι όποιος είναι υπόδικος ή κατάδικος, ενδεχομένως για θέματα αθλητικής βίας, είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια την ώρα που υπάρχει ένας αγώνας της ομάδας του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Δεν υπάρχει κάποιος που παρουσιάζεται. Δεν του έχει επιβληθεί τέτοια ποινή. Αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης».

Όσον αφορά στην αστυνομία που όπως είπε «πρέπει να έχει μια συνέχεια στη δουλειά της» και εξήγησε: «Επιμένω ότι πρόκειται για ένα έγκλημα. Το έγκλημα λοιπόν χρειάζεται διείσδυση και εξάρθρωση. Και τρίτον υπάρχουν και οι αθλητικοί νόμοι οι οποίοι εφαρμόζονται».

«Να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε όλοι στα γήπεδα – Ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου»
«Να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε όλοι στα γήπεδα που ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου και να τελειώνουμε με όλους αυτούς» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε «Έτσι θα αναγκάσουμε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία καίγονται ή δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία δημιουργούν προβλήματα γιατί κι αυτοί εισπράττουν από έναν καλό αγώνα, μια συνεργασία».

«Θα υπάρξει συνεργασία με τις ΠΑΕ για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα»
Ρεαλιστική θεωρεί ο υπουργός τη συνεργασία με τις ΠΑΕ για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα. «Εδώ λοιπόν είναι και η εφαρμογή του αθλητικού νόμου. Ότι όποιος ασχημονεί μέσα στο γήπεδο, βλάπτει την ομάδα του. Ή όταν είναι στο αντίπαλο γήπεδο βλάπτει την ομάδα του, η οποία παίζει εκτός έδρας».

Και υποσχέθηκε ότι «θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε αυτά τα εγκληματικά στοιχεία να τα οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και να τελειώνουμε γιατί είναι οργανωμένο έγκλημα».

«Κάμερες σε όλο το φάσμα της αστυνομίας – Σύντομα ο διαγωνισμός για 2.500 body κάμερες»
Για την διαδικασία προμήθειας ατομικών καμερών στους αστυνομικούς που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είπε: «Λειτούργησαν τότε οι ατομικές κάμερες των αστυνομικών. Ήταν ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα, που λειτούργησε. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. Κακώς κατά την άποψή μου. Η κάμερα διασφαλίζει και τον αστυνομικό, διασφαλίζει και τον πολίτη, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ορθή διαχείριση περιστατικών, όταν υπάρχουν προβλήματα».

Και διευκρίνισε πως: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί διαγωνισμός, ούτως ώστε να παραλάβουμε κάπου 2.500 body κάμερες, κάμερες δηλαδή που θα φέρουν οι αστυνομικοί, και σε περιπολικά και στις ομάδες της ΔΙΑΣ, της δίκυκλης αστυνόμευσης και βεβαίως κάμερες σταθερές για τους δρόμους. Πιστεύω ότι σύντομα θα τρέξουν αυτοί οι διαγωνισμοί έτσι ώστε να έχουμε σε όλο το φάσμα της αστυνομίας κάμερες».

Η Greek Mafia είναι κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι
Σχετικά με την Greek Mafia ισχυρίστηκε πως: «Για τη 17Νοέμβρη και την ανικανότητα της πολιτείας μιας δημοκρατικής χώρας να μπορέσει 27 χρόνια να λύσει το πρόβλημα, τότε, αναπτύσσονταν διάφορες… θεωρίες. Ούτε μία γραμμή από τις εκατομμύρια γραμμές που γράφτηκαν ήταν αληθινή. Διότι δυστυχώς, ο καθένας έγραφε ότι ήθελε, γιατί το κράτος είχε αδυναμία να προσδιορίσει και να διεισδύσει σε αυτό το έγκλημα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Η Greek Mafia είναι κάποιοι δολοφόνοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι συμβολαίων, υπηρετώντας κάποια άλλα συμφέροντα, να υπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα άνομα συμφέροντα.

Είναι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διεισδύσει στην οικονομία, στα καύσιμα, στα λαθραία τσιγάρα και βγάζουνε πάρα πολλά χρήματα. Για παράδειγμα, μια νταλίκα που πάει στην Ευρώπη με κάποιες χιλιάδες κουτιά λαθραίων πακέτων Marlboro, έχει καθαρό κέρδος 800.000. Άρα, αξίζει τον κόπο γι’ αυτούς να σκοτώνουν, να εξολοθρεύουν και να προστατεύουν παράνομες δραστηριότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καύσιμα. Και είναι δύο τομείς τα καύσιμα και το τσιγάρο, όπου υπάρχει μεγάλη φορολογία. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι. Ήδη, έχει μια πρώτη επιτυχία η Αστυνομία μετά από πάρα πολλά χρόνια. Σε αυτό τον καμβά θα συνεχίσουμε προσθέτοντας κάτι. Υπάρχει η διεθνής πρακτική που λέει follow the money. Όλοι αυτοί έχουν περιουσίες και πρέπει να ακολουθήσουμε βήμα – βήμα τις αρμόδιες αρχές. Πού βρίσκονται οι περιουσίες τους. Πού είναι ο πλούτος τους. Για να υπάρξει εξάρθρωση και να τελειώνουμε».

Πρόσθεσε επίσης πως το ζήτημα προσβάλλει και τον ανταγωνισμό. «Σκεφτείτε ότι ένας πρατηριούχος τίμιος, κερδίζει ανά λίτρο 3 – 4 λεπτά και ένας νοθευτής, από αυτού, κερδίζει μισό 1 ευρώ το λίτρο», είπε.

Εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών να δικαστούν κάποιοι με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
«Αυτό που ξέρω, επειδή το παρακολούθησα το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας μου και μετά έφυγα, αλλά το παρακολουθώ από μακριά, είναι πως τη στιγμή αυτή, εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών να δικαστούν κάποιοι οι οποίοι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για το θέμα την δολοφονία Καραϊβάζ που συζητήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τελευταία φορά που άλλαξε η αστυνομία ήταν το 2000»
Για την έξαρση της παραβατικότητας και πού οφείλεται υπογράμμισε ότι «υπάρχει πάντα ένας κανόνας και στην πολιτική και στη ζωή: τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν. Οι οργανισμοί του δημοσίου αλλά και οι επιχειρήσεις, η οικογένεια, όλοι μας πρέπει να προσαρμοζόμαστε στη νέα εποχή. Η αστυνομία, να αντιληφθείτε τι εννοώ, τελευταία φορά που άλλαξε ήταν το 2000, όταν τότε εγώ, πολύ μικρός σε ηλικία, υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, δημιούργησα μέσα από ένα προεδρικό διάταγμα κι έναν νόμο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τότε κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ποτέ».

«Κάναμε μια βαθιά τομή στην ΕΛΑΣ για να αναδείξουμε τους καλύτερους»
Για τη σχέση του με τους αστυνομικούς και ειδικότερα ερωτηθείς για την πρόσφατη απομάκρυνση του 80% της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε «η σχέση μου με το προσωπικό είναι σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού, αλλά ταυτόχρονα είναι σχέση αυστηρότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Με αυτή την έννοια κάναμε μια βαθιά τομή για να δημιουργήσουμε τις επόμενες γενιές ηγεσίας στην αστυνομία. Υπήρξε μια βαθιά τομή προκειμένου να αναδείξουμε τους ικανότερους, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πλέον καλούς αξιωματικούς, κατά κοινή ομολογία, που θα μπορέσουν να βάλουν τους στόχους μαζί με μένα, την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και να πάμε μπροστά. Ο καθένας θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει[…] ».

«Application σαν το panic button για τη βία ανηλίκων»
Για το πού υπάρχουν αδυναμίες σημείωσε «υπάρχουν καινούργια προβλήματα με παλιές συνταγές. Δηλαδή να σας πω, εγώ μεγάλωσα ένα χωριό και είχαμε και τότε βία μεταξύ μας, έπεφτε ξύλο. Η μεγάλη αντιπαράθεση ήταν ντόπιοι – πρόσφυγες και έπεφτε ξύλο πολύ όταν παίζαμε μπάλα, αλλά δεν υπήρχαν μαχαίρια, δεν κινδύνευε η ζωή κάποιου. Σήμερα λοιπόν υπάρχει αυτό το θέμα της βίας ανηλίκων και ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς “τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν”.

Και τώρα κάθομαι κάθε μέρα με τους συνεργάτες μου, έχω πάρει τα στατιστικά στοιχεία μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς, μαζί με τους νέους που έχουν τοποθετηθεί, και αύριο μαζί με τις επιχειρησιακές δυνάμεις, ούτως ώστε να διατάξουμε μια ολοκληρωμένη επιχειρησιακή στρατηγική, έτσι ώστε και αποτρεπτικoί να είμαστε, αλλά ταυτόχρονα όταν υπάρχουν παραβατικά παιδιά να δούμε τους εισαγγελείς με άλλες υπηρεσίες, με τα σχολεία, πώς θα τους διαχειριστούμε».

Σημείωσε ότι αυτά θα εφαρμοστούν άμεσα: «Ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».

«Τώρα πια το “100” θα απαντά σε 1-2 λεπτά»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ρωτήθηκε αν ισχύει ότι χιλιάδες κλήσεις στο 100 έμεναν αναπάντητες, επειδή ήταν υποστελεχωμένο το τηλεφωνικό κέντρο και ο ίδιος έδωσε εντολή να επιστρέψουν άμεσα 40 αστυνομικοί. «Νομίζω πια ότι θα μπορούμε να απαντάμε σε ένα – δυο λεπτά […] Συμπληρώνουμε αυτές τις μέρες άλλες 30 κοπέλες αστυνομικούς και αγόρια, νεαρά παιδιά, εκπαιδευμένα έτσι ώστε η αναμονή να είναι στα πολύ οξυμένα περιστατικά ένα έως δύο λεπτά».

«Το 35% των Αστυνομικών υπηρετεί στην Αττική»
Προσλαμβάνονται αστυνομικοί αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις αστυνομίας, ανέφερε και επισήμανε ότι «
πολλές φορές η διαχείριση του προσωπικού δεν είναι αυτή που πρέπει. Γι’ αυτό ήδη μια πρώτη ενέργεια που κάνω είναι ότι κάλεσα κάποιες εταιρείες μεγάλες διαχείρισης προσωπικού ούτως ώστε να μας κάνουν ένα μοντέλο, με ποιον τρόπο πόσοι θα είναι στα γραφεία, πόσοι πρέπει να απασχολούνται σε κάθε υπηρεσία, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να μετακινήσει προσωπικό από τις κρίσιμες υπηρεσίες».

«Το θέμα μας είναι ότι η εγκληματικότητα περίπου 60 – 65% είναι στην Αττική και το προσωπικό που υπηρετεί εδώ είναι το 35% ενώ στην περιφέρεια που έχουμε ελάχιστη εγκληματικότητα υπηρετεί το 65%.[…] Ήδη ετοιμάζουμε ένα προεδρικό διάταγμα, ούτως ώστε να δώσουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να φεύγουν πιο γρήγορα στην επαρχία, να πηγαίνουν και στις δύσκολες υπηρεσίες[ …] Ένα πράγμα πρέπει να δούμε ότι θα γίνεται πάντα με αξιοκρατία ότι αυτός που υπηρέτησε ένα δύσκολο αστυνομικό τμήμα, σε μια μάχιμη υπηρεσία, όπως είναι η ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση, τα ΜΑΤ, το αστυνομικό τμήμα στη Δυτική Αττική, η Ομόνοια και ούτω καθεξής, αυτός θα μπορεί να έχει ένα ευεργέτημα μετάθεσης σε σχέση με τον άλλον που δεν υπηρέτησε».

Αμοιβές αστυνομικών
Για το κατά πόσο αμείβονται σωστά σήμερα οι αστυνομικοί ο υπουργός απάντησε «Αμείβονται όπως όλοι οι Έλληνες» και συμπλήρωσε οι μισθοί στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που θα θέλαμε, μετά τις περικοπές τις μεγάλες που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό, τώρα πια φέτος και στο δημόσιο, άρχισαν κάπως να ισορροπούν οι μισθοί».

«Κάθε μέρα επιστρέφουν αστυνομικοί στις μάχιμες υπηρεσίες με εντολή και του πρωθυπουργού»
Για τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην ασφάλεια υψηλών προσώπων και σε ποιο αριθμό έχουν επιστρέψει στα αστυνομικά τμήματα απάντησε:

«Από την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο με εντολή και του πρωθυπουργού, επιστέφει κόσμος στις μάχιμες υπηρεσίες»
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «σε πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί η ισορροπία στις μάχιμες υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη παρουσία μέσα από τις περιπολίες των ένστολων, τις περιπολίες της ασφάλειας, τις πεζές περιπολίες, τις μονάδες εκείνες που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές που έχει αυξημένη εγκληματικότητα».

Όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα που θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία του προσωπικού, απάντησε: «Τις επόμενες ώρες στην κυριολεξία. Ασχολούμαι και προσωπικά» και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει αναλυτικά στοιχεία, προσθέτοντας πως «θα περιγράψουμε και ένα σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής, όπως επίσης και για την τροχαία όπου υπάρχει τεράστιο ζήτημα στο λεκανοπέδιο με την κυκλοφορία».

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?