Η Ελφρίντε Γέλινεκ καταδικάζει την πολιτική της βίας
Η Αυστριακή βραβευθείσα με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις συνέπειες της πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποκαλώντας την πολιτική του «εγκληματική». Σε ένα κείμενό της που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό της ιστότοπο, καταδίκασε την καταστροφή που συμβαίνει στη Γάζα, όπου οι θάνατοι αθώων, κυρίως γυναικών και παιδιών, είναι ανυπολόγιστοι.
Συγκεκριμένα, η Γέλινεκ δήλωσε: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει, αλλά αυτό πρέπει να συμβαδίζει με το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτή τη δυστυχία». Η 78χρονη συγγραφέας, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2004 και είχε προηγουμένως καταγγείλει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, προτρέπει για μια σωστή ισορροπία των δικαιωμάτων.
«Ακούστε: δεν πιστεύουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στην τρομοκρατία», τονίζει η Γέλινεκ, καταδικάζοντας την καταστροφή των σπιτιών τους και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η ισχυρή της δήλωση είναι μια κλήση αφύπνισης προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να δείξει συμπαράσταση σε όσους υποφέρουν.
Η συγγραφέας εκφράζει επίσης τη λύπη της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η «ντε φάκτο άνευ όρων αλληλεγγύη προς το Ισραήλ». Όπως υπογραμμίζει, οι αξίες που πρεσβεύουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν γίνει «κενό κέλυφος», δίνοντας τη θέση τους σε «έδαφος καλυμμένο από βόμβες» και βίας.
Η Γέλινεκ, της οποίας ο πατέρας επέζησε του εθνικοσοσιαλισμού, απεικονίζει την κατάσταση ως έναν «εποικιστικό αποικιοκρατισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και ξεκαθαρίζει πως η «εθνοκάθαρση στο όνομα μιας Γης της Επαγγελίας» είναι επικίνδυνη, καθώς υπονομεύει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν ειρηνικά.
Η Ελφρίντε Γέλινεκ καλεί για αλληλεγγύη προς τους «δημοκράτες» στο Ισραήλ, οι οποίοι αντιτίθενται στην ακροδεξιά κυβέρνηση, την οποία και επικρίνει για τα «σχέδια προσάρτησης της Γάζας» που απειλούν να πραγματοποιηθούν. Υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες προσπαθούν να προασπίσουν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας στην περιοχή.
Έπειτα από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, η βραβευμένη συγγραφέας είχε προχωρήσει σε συγκρίσεις της Χαμάς με τους ναζιστές, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξή τους είναι η καταστροφή του Ισραήλ, το οποίο αυτή θεωρεί το «μοναδικό δημοκρατικό κράτος της περιοχής». Η θέση της κατά της ακροδεξιάς είναι εμφανής και μέσα από το έργο της, καθώς έχει δημιουργήσει διάφορα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, όπως «Η Δασκάλα του Πιάνου», το οποίο διασκευάστηκε σε ταινία από τον Μίχαελ Χάνεκε.