Wednesday, April 16, 2025

Αβέβαιο το μέλλον της χρηματοδότησης ανθρωπιστικών αποστολών: Η ΕΕ σε αδυναμία να καλύψει το κενό της USAID

8 views
Κοινοποίηση

Μείωση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών αποστολών: Σημαντικές επιπτώσεις παγκοσμίως

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την άμεση παύση για 90 ημέρες όλης της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούν διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID). Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταστεί ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στον κόσμο, δαπανώντας 65 δισεκατομμύρια δολάρια για επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια το 2023, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,24% του εθνικού εισοδήματος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η προγραμματισμένη κατάργηση της USAID έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, ωστόσο οι συνεχείς μειώσεις στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς για αποστολές βοήθειας συμβάλλουν δραστικά στη δυσκολία υποστήριξης των πλέον ευάλωτων πληθυσμών στα φτωχότερα κράτη του κόσμου.

Σημαντικές επικρίσεις για τις περικοπές

Η Ισαβέλλα Λέβιν, αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι περικοπές της USAID θα οδηγήσουν σε δραματικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο και εξέφρασε την αποδοκιμασία της απέναντι στις πρόσφατες αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ, που έχουν μειώσει τους προϋπολογισμούς βοήθειας τους. “Αν σκεφτόμαστε την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, τότε η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επενδύσουν στη δημοκρατία, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην υποστήριξη των κοινοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες” τόνισε η Λέβιν.

Η Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στην ΕΕ και δαπάνησε το 0,79% του ΑΕΠ της σε διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια το 2023, προγραμματίζει να περικόψει τον προϋπολογισμό για ανθρωπιστικές αποστολές εν μέσω κυβέρνησης του Φρίντριχ Μερτς. Παρομοίως, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, και η Ισπανία θα μειώσουν την αναπτυξιακή βοήθεια το 2024, κάτι που έχει προσδιοριστεί ως ανησυχητική τάση. Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να μειώσει τον προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της καταγραφής των στοιχείων, αναμένοντας ο προϋπολογισμός του να φτάσει μόλις το 0,23% του εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2027.

Ανησυχίες από τις ΜΚΟ

Η Σαρλότ Σλέντε, γενική γραμματέας του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων (DRC), προειδοποίησε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τη σύνθεση του προϋπολογισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να μην θυσιάσει την ανθρωπιστική υποστήριξη για την άμυνα. “Η ασφάλεια δεν είναι μόνο τα όπλα και τα υλικά, αλλά περιλαμβάνει και την ήπια δύναμη. Αν δεν επενδύσετε σε ανθρωπιστικά ζητήματα, θα δείτε περισσότερες συγκρούσεις και περισσότερες ανασφάλειες” επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η Σλέντε ανέφερε ότι οι αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες θα βρουν απέναντί τους τη συρρίκνωση των προϋπολογισμών και υπολόγισε ότι θα υπάρξει αύξηση 6,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων μέχρι το τέλος του 2026, προσθέτοντας πάνω από 122,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η USAID παρείχε το 20% της χρηματοδότησης για τον DRD, υποστηρίζοντας 24 από τα 40 προγράμματά της. Μετά τις περικοπές, η δανική ΜΚΟ έχει απολύσει 1.400 άτομα, με πολλές από αυτές τις θέσεις να βρίσκονται σε αγορές εργασίας με περιορισμένες δυνατότητες εύρεσης νέων θέσεων. Οι προβολές δείχνουν ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν δουλειά ως αποτέλεσμα των περικοπών από την USAID, κάτι που είναι άνευ προηγουμένου στην 70χρονη ιστορία του οργανισμού.

Η ανάγκη για επαναξιολόγηση της πολιτικής ανάπτυξης

Η Ισαβέλλα Λέβιν τόνισε την υπέρταση του “τεράστιου κενού” που δημιουργείται μεταξύ της έκτακτης βοήθειας και των προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα αφήσει εκτός υποστήριξης εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους. Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα έθνη ενδέχεται να μην έχουν άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες, είναι πιθανόν να μη ληφθούν υπόψη τα εύθραυστα κράτη, που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με τις κυβερνήσεις τους.

Η Λέβιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την “τέλεια καταιγίδα” που προκλήθηκε από τις καταστροφικές περικοπές στον προϋπολογισμό και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες σε θέματα που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ιδεολογικά αντίθετα, όπως η δημοκρατία και η ισότητα των φύλων. “Η ευρωπαϊκή αναπτυξιακή συνεργασία πρέπει να επανέλθει στις ρίζες της””, κατέληξε η Λέβιν, προσδιορίζοντας ότι θα πρέπει να εστιάσει στην εξάλειψη της φτώχειας και στην ενίσχυση των ανθρώπων με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών τους, αντί για αυτές των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?