Απεργία της ΑΔΕΔΥ: Διεκδίκηση για αυξήσεις, 13ο και 14ο μισθό και στεγαστική κρίση
Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πανελλαδική 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα την Τετάρτη 9 Απριλίου, ως συνέχεια της προηγούμενης απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου. Σκοπός της είναι η απαίτηση για διαλεύκανση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, παράλληλα με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η συνδικαλιστική οργάνωση καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις τοπικές απεργιακές συγκεντρώσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για δράση και ενότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αύξηση των τιμών στις κατοικίες εξαιτίας της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μια ευρύτερη στεγαστική κρίση, με την κυβέρνηση να παραμένει απούσα ή να επιδοτεί την κερδοσκοπία μέσω πολιτικών που ευνοούν τους λίγους σε βάρος των πολλών.
Οι περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων αναγκάζονται να δαπανούν μέχρι και το 50% ή περισσότερο από τον ήδη χαμηλό μισθό τους για τη στέγαση τους. Ιδιαίτερα οι πρωτοδιόριστοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που εργάζονται σε τουριστικές περιοχές, συχνά διαπιστώνουν ότι αναγκάζονται να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως σκηνές ή αυτοκίνητα.
Η ακρίβεια και η καθήλωση των μισθών συμβάλλουν περαιτέρω στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο ήταν μόλις 4% το 2022 και 1% το 2023, ενώ οι απώλειες εισοδήματος λόγω της ακρίβειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν το 20%.
Αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις μισθών και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, η κυβέρνηση αντέτεινε ότι δεν υπάρχουν “δημοσιονομικά περιθώρια” και ότι έχει ήδη δώσει υπέρογκες αυξήσεις, χωρίς να αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Υποστηρίζει ότι η επιβάρυνση της χώρας θα είναι αναπόφευκτη, ενώ συνεχίζει να προχωρά σε φοροαπαλλαγές για τον μεγάλο πλούτο.
Ένα επιπλέον ζήτημα που προκύπτει είναι η χρήση αυταρχισμού και καταστολής κατά των συνδικαλιστικών δράσεων, οι οποίες αποτελούν το μοναδικό μέσο αντίστασης απέναντι σε εξοντωτικές πολιτικές. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες για τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι συνδικαλιστές διώκονται για τη δράση τους.
Η κατάσταση αυτή είναι αδιανόητη και οι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 9ης Απριλίου και τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Απαιτούν:
- Λήψη μέτρων ενάντια στην ακρίβεια και αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
- Άμεσες και πραγματικές αυξήσεις μισθών για το Δημόσιο.
- Νομοθέτηση της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα άμεσα.
Η συμμετοχή και η αλληλεγγύη είναι κρίσιμες σε αυτή την περίοδο, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δίκαια δικαιώματά τους και να καταπολεμήσουν τις άδικες πολιτικές που τους θίγουν.