Η Ευθύνη των Προοδευτικών Δυνάμεων για την Δημοκρατία
Στην ειδική έκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και στο δίκαιο του ισχυρού. Επισημαίνει την ανάγκη για συλλογική αντίσταση και για την υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση της κοινωνίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει τη συζήτησή του τονίζοντας ότι η ισορροπία μεταξύ αριστεράς/κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς/δεξιάς, η οποία κάποτε στήριζε τα πολιτικά συστήματα της Δύσης, έχει αρχίσει να διαλύεται. Αυτό δημιουργεί μια επείγουσα ιστορική ευθύνη για τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, που πρέπει να αντιταχθούν στην κυριαρχία της δύναμης. Η επιτυχία αυτής της αντίστασης προϋποθέτει την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και την προαγωγή μιας ειρηνικής διπλωματίας μεγάλης κλίμακας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόσουν ένα σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάγκη μιας πολιτικής συνεργασίας που θα σέβεται τις διεθνείς σχέσεις. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και να απορρίπτει τις επιρροές που προέρχονται από οικονομικά συμφέροντα, όπως η σχέση Τραμπ – Μασκ. Η προστασία της ειρήνης απαιτεί έναν συνεχιζόμενο αγώνα για την αποδοχή και την υλοποίηση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Η Ε.Ε. και Οι Διεθνείς Σχέσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει τη σημασία που έχει η Ε.Ε. στην προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία και τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας που να περιλαμβάνει τη Ρωσία. Αν και αυτό φαίνεται δύσκολο, η κάποτε κατάληξη των συγκρούσεων απαιτεί ανοιχτές γραμμές διαλόγου και συνεργασίας, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Μακαρίου δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η οδός για την ειρηνική επίλυση των διαφορών χαρακτήρισε και τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Παλαιστίνη, με την άμεση υποστήριξη των διεθνών οργανισμών, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο αγώνας για μια τέτοια ειρηνική λύση προϋποθέτει την αναγνώριση των ανθρωπιστικών κρίσεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή.
Οι Νέες Πολιτικές Ενσωμάτωσης και Μετανάστευσης
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που θίγει ο πρώην πρωθυπουργός είναι η ανάγκη για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Αυτή η πολιτική πρέπει να εστιάσει στην προστασία των συνόρων, να σέβεται την ανθρώπινη ζωή και να συνεργάζεται στενά με χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρα προγράμματα επανεγκατάστασης και ένταξης που θα ενδυναμώσουν τους πρόσφυγες, διότι οι πολίτες που χρειάζονται προστασία δεν πρέπει να γίνουν θύματα της κυνικότητας της ακροδεξιάς.
Η συζήτηση γύρω από την woke κουλτούρα ενισχύει την ανάγκη για συγκεκριμένες πολιτικές που να ανταγωνίζονται τις ακραίες ιδεολογίες. Είναι αναγκαίο όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν και να προσεγγίσουν τις κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μόνο μέσω αυτής της ολιστικής προσέγγισης μπορεί να οικοδομηθεί ένα μέλλον σεβασμού και αλληλεγγύης, που να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στην βία και τον φόβο.
Μαζί για μια Πολιτική Αλλαγής
Η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον πιο κρίσιμη από ποτέ. Τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του πολέμου στο Ιράκ αποτελούν παραδείγματα της σημασίας αυτής της συνεργασίας. Η στήριξη στα πολιτικά συστήματα που είναι ικανά να υποστηρίξουν την ισορροπία μεταξύ αριστεράς και δεξιάς είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των σημερινών εντάσεων και την παραγωγή των πολιτικών λύσεων που απαιτεί η κοινωνία.
Η διαρκής και αυξανόμενη υποστήριξη στον ακροδεξιό λαϊκισμό είναι ένα φαινόμενο που διαβρώνει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες και απαιτεί μια ενωμένη αντίσταση από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και η προαγωγή του διαλόγου είναι καθοριστικά για την ανάσχεση της ακροδεξιάς απειλής.