Sunday, April 13, 2025

Ανθρωπιστική Κρίση στην Ουκρανία: Οι Διεθνείς Αντιδράσεις μετά την Σφαγή στο Κρίβι Ριχ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

12 views
Κοινοποίηση

Ανθρωπιστική Κρίση στην Ουκρανία: Σημεία Επικέντρωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε συνεδρίαση για την κατάσταση στην Ουκρανία, ύστερα από αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Γαλλίας, μετά την πρόσφατη ρωσική επίθεση στο Κριβί Ριχ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής του γραφείου Έκτακτης Ανάγκης (OCHA) Τομ Φλέτσερ ενημέρωσε τα κράτη-μέλη για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία. Ο κ. Φλέτσερ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζουν να προκαλούν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και να καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επίθεση της 4ης Απριλίου στην πόλη Κριβί Ριχ, όπου 18 άμαχοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών. Επιπλέον, 75 άτομα τραυματίστηκαν σε παιδική χαρά και σε κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Φλέτσερ, αυτή η επίθεση ήταν «η πιο φονική κατά παιδιών από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Ο κ. Φλέτσερ τόνισε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε περιοχές όπως οι Χερσώνα, Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Σούμι, με τον αριθμό των θανάτων αμάχων να ξεπερνά τα 90 μόνο την περασμένη εβδομάδα. Καταθέτοντας προσωπικές μαρτυρίες από την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ανέφερε την εντυπωσιακή αντοχή των πολιτών, αλλά και τα συναισθήματα εξάντλησης, οργής και απόγνωσης που βιώνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Μάρτιο 2025, έχουν καταγραφεί 12.910 θάνατοι αμάχων, εκ των οποίων 682 παιδιά, ενώ οι τραυματισμοί πλησιάζουν σχεδόν τους 30.700. Ο πραγματικός αριθμός, σύμφωνα με τον κ. Φλέτσερ, «πιθανώς είναι πολύ μεγαλύτερος». 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, με σχεδόν 7 εκατομμύρια πρόσφυγες να βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Επιπλέον, η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει αδύνατη για περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες σε περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο κ. Φλέτσερ υπογράμμισε την ανάγκη για γρήγορη και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, επικαλούμενος το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εκφράζοντας την ανάγκη για «ασφαλή και ταχεία πρόσβαση» στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Στην Ουκρανία, ανέφερε, «το 50% των γεννήσεων είναι πρόωρες» από την αρχή του πολέμου, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία των μητέρων και των νεογνών.

Η έμφυλη βία έχει αυξηθεί κατά 36%, με τις εκτοπισμένες γυναίκες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει τα 13 εκατομμύρια, με γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες να αποτελούν την πλειοψηφία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 290 οργανώσεις παρείχαν βοήθεια σε 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους στους πρώτους δύο μήνες του 2025, ωστόσο μόλις το 17% των απαιτούμενων 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Απόκρισης έχει εξασφαλιστεί.

Ο κ. Φλέτσερ χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός που αφορά τις ενεργειακές υποδομές και τις διαπραγματεύσεις για ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα σε κάθε συμφωνία. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη για συνεχή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και διασφάλιση της χρηματοδότησης για τη στήριξη των θυμάτων.

Στηρίξτε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί

Ο πρέσβης Σταύρος Λαμπρινίδης, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την καταδίκη των συνεχών ρωσικών επιθέσεων κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία, εστιάζοντας ειδικά στο πρόσφατο πλήγμα στην Κριβί Ριχ, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο φονικό πλήγμα με θύματα παιδιά από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής το 2022». Ο κ. Λαμπρινίδης κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ζητώντας άμεση παύση αυτών των επιθέσεων.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, υπογραμμίζοντας την σημασία της επίτευξης μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης βασισμένης στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο. Χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας για επίτευξη κατάπαυσης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τη Ρωσία να δείξει τη βούλησή της για ειρηνικές διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα εκφράζει ανησυχία

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης Σέκερης δήλωσε την ανησυχία της Ελλάδας για την εντεινόμενη ρωσική επίθεση, καταδικάζοντας τις επιθέσεις κατά αμάχων. Αναφέρθηκε στην επίθεση της 4ης Απριλίου στην Κριβί Ριχ, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Η Ελλάδα ζητάει την άμεση παύση όλων των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές και αναγνωρίζει τον ρόλο ενός δίκαιου και διαρκούς ειρηνικού κλίματος, που θα αποτρέψει την επανάληψη των συγκρούσεων. Επαίνεσε τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία, ευελπιστώντας σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και σε συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ κρατών που επιδιώκουν την ειρήνη.

Διεθνής Κοινότητα: Κάλεσμα για Ειρήνη

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Γούντγουορντ σχολίασε ότι οι ενέργειες του Κρεμλίνου δεν δείχνουν καμία διάθεση για ειρηνικές λύσεις. Απαιτείται η συμμόρφωση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την ανώτατη προστασία των αμάχων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι παραμένουν έτοιμες να στηρίξουν την πρόοδο προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους πληγέντες. Δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για μια συνολική και βιώσιμη ειρήνη που θα υποστηρίζει την οργανωτική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με βάση το διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?