Friday, May 2, 2025

Αφγανιστάν: Το Κόστος του Αποκλεισμού των Γυναικών και οι Οικονομικές Επιπτώσεις του 6% στο ΑΕΠ

8 views
Κοινοποίηση

Οικονομικές Επιπτώσεις από τον Αποκλεισμό των Γυναικών στο Αφγανιστάν

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις γυναίκες του Αφγανιστάν από τις αρχές των Ταλιμπάν αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα, η οποία ήδη κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο φτωχές στον κόσμο. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) από την Καμπούλ, η χώρα μπορεί να χάσει σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της μέσα σε δύο χρόνια.

Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει το φαινόμενο του “έμφυλου απαρτχάιντ”, το οποίο έχει οδηγήσει σε σταδιακή απομάκρυνση των γυναικών από τη δημόσια σφαίρα από το 2021. Οι γυναίκες απαγορεύεται να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα, πανεπιστήμια, γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής, ενώ η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με έκθεση του UNDP, οι σωρευτικές απώλειες από αυτόν τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό αναμένεται να ανέλθουν σε 920 εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με 5,8% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν, μεταξύ 2024 και 2026. Ο κ. Στίβεν Ροντρίγκες, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Πριν την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ήταν 15%, ενώ σήμερα, η μέση απασχόληση γυναικών έχει μειωθεί στο 7%. Ο κ. Ροντρίγκες επισημαίνει ότι η δυνατότητα επιστροφής των γυναικών στην εργασία ή η ελευθερία τους να ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά αυτό το ποσοστό και θα ενθάρρυνε τους διεθνείς δωρητές να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για την υποστήριξη της χώρας.

Οι συνθήκες στην Αφγανιστάν είναι σοβαρές, καθώς ήδη περισσότεροι από τους μισούς από τους 45 εκατομμύρια κατοίκους χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Το UNDP προειδοποιεί ότι η χώρα «βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε κοινωνικοοικονομική κρίση», κατατάσσοντάς την ως τη δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, μετά το Σουδάν, που πλήττεται από πόλεμο.

Κατά το 2023-2024, η ανάπτυξη στην Καμπούλ παρέμεινε χαμηλή, βασιζόμενη κυρίως σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια. Αυτή η βοήθεια συχνά εκφράζεται μέσω χρηματικών επιδομάτων που δημιουργούν προσωρινές ελπίδες αγοράς. Ωστόσο, οι χρηματοδοτήσεις αυτές είναι σε συνεχή πτώση εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος δωρητής, έχουν απόφασίσει να περιορίσουν την βοήθεια προς τρίτες χώρες.

Ο Ροντρίγκες σημειώνει ότι το 2024 υπήρξε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζούσαν με το ελάχιστο δυνατό εισόδημα σε σχέση με το 2023, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική. Με αυτές τις περικοπές, υπό την παρούσα κατάσταση, η Αφγανίστα μπορεί να βρεθεί να «οπισθοχωρεί» περισσότερο από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?