Saturday, May 4, 2024

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

351 views
Κοινοποίηση

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την επανεμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες.

Οι απόκοσμες εικόνες που καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές χθες, με ένα πυκνό πορτοκαλί πέπλο να σκεπάζει ολόκληρες πόλεις, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο με την ονομασία «Minerva red» επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χώρα. Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες σκόνης δυσχεραίνοντας την ποιότητα του αέρα.

Και σήμερα όμως ξημέρωσε με βαριά ομίχλη και άπνοια, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, συντίθεται ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Υποχωρεί το φαινόμενο

Χθες η Κρήτη εξαφανίστηκε μέσα στο καφέ πέπλο, εν μέσω θερμοκρασιών κοντά στους 30°C. Απόκοσμο ήταν το σκηνικό από νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη της Καλαμάτας αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας. Η θερμοκρασία λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσούσε αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνέθεταν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στην Πάτρα καταγράφηκαν χθες εντυπωσιακές διαφορές σε θερμοκρασία και υγρασία καταγράφηκαν στους δύο σταθμούς του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χθες στις 12:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία στο Ρίο μετρήθηκε στους 20,3 βαθμούς Κελσίου με σχετική υγρασία 54,9%. Την ίδια στιγμή, ο σταθμός στο Κουκούλι (μέσα στην πόλη της Πάτρας) έδειξε 30,1 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 22,2%.

Σταδιακά και από τα δυτικά απομακρύνεται η σκόνη από τη χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. “Ήδη έχει αρχίσει και καθαρίζει στα δυτικά. Νομίζω ότι μετά το μεσημέρι θα καθαρίσει και η Αθήνα. Θα περιοριστεί μέχρι το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο και από το απόγευμα θα καθαρίσει” τόνισε.

Μας έκαναν εντύπωση τα χρώματα. Στην Αθήνα είχαμε να ζήσουμε ένα τέτοιο επεισόδιο περίπου 20 χρόνια. Στην Κρήτη είχαμε και το 2018 αντίστοιχα επεισόδια. Έχει ακόμα κάποια θέματα με την ορατότητα στην Κρήτη, αλλά νομίζω όλες οι πτήσεις θα γίνονται κανονικά. Το φαινόμενο περιορίζεται. Δεν αποκλείεται όμως το Σάββατο στη δυτική Ελλάδα να ξαναδούμε σκόνη, σε καμία περίπτωση όμως στην ένταση που ζήσαμε αυτές τις ημέρες” πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?