Sunday, April 13, 2025

Δελφοί 2023: Οι Προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης για τα Ευρωπαϊκά Πρακτορεία Ειδήσεων και η Σημασία της Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων

10 views
Κοινοποίηση

Οι Προκλήσεις της Ψηφιακής Εποχής για τα Πρακτορεία Ειδήσεων

Κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συζητήθηκαν οι σημαντικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Οι ομιλητές, ο Πρόεδρος του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Αιμίλιος Περδικάρης, και ο Alexandru Giboy, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), ανέφεραν τις δυσκολίες στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διασποράς των fake news, καθώς και τις στρατηγικές που πρέπει να υιοθετήσουν τα πρακτορεία ώστε να προσαρμοστούν σωστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Περδικάρης ζήτησε από τον κ. Giboy να αναλύσει τις διαφορές που διακρίνουν τα πρακτορεία ειδήσεων από τα άλλων τύπων ΜΜΕ. Ο κ. Giboy τόνισε ότι τα πρακτορεία είναι λιγότερο ορατά, αλλά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, παρέχοντας ποιοτικές και αμερόληπτες ειδήσεις σε άλλα μέσα.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα ζητήματα παραπληροφόρησης που, όπως είπε, έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μέσων και κοινού έχει γίνει πιο ισχυρή, αλλά η ποιότητα αυτής της αλληλεπίδρασης συχνά υπονομεύεται. Ο κ. Giboy εντόπισε δύο βασικούς λόγους για την διάδοση της παραπληροφόρησης: την έλλειψη εκπαίδευσης στους χρήστες των ΜΜΕ και την απογοήτευση του κοινού από την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, υπογράμμισε τη σημασία των ΜΜΕ για μια ευνομούμενη δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία τους πρέπει να διασφαλίζονται με επαρκή χρηματοδότηση, μακριά από κάθε είδους δεσμεύσεις.

Σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Giboy υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να την φοβόμαστε, αλλά να την αξιοποιούμε ως ένα εργαλείο που προϋποθέτει ανθρώπινη εποπτεία. Εξήγησε επίσης ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να κατανοήσουν ότι το περιεχόμενο που συλλέγουν αποτελεί προϊόν πνευματικής εργασίας και δεν μπορεί να αποκτάται δωρεάν, καθώς αυτό συνιστά κλοπή.

Η EANA, όπως ανέφερε ο Alexandru Giboy, βρίσκεται σε διαδικασία δημοσίων διαβουλεύσεων για το μέλλον της σχέσης με τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Giboy κατέληξε λέγοντας ότι η δύναμη βρίσκεται στους αριθμούς, αναφέροντας ότι η EANA περιλαμβάνει 32 μέλη από 32 ευρωπαϊκές χώρες, με μια συνολική εκτίμηση κοινού περίπου 750 εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?