Διεθνές Συνέδριο για το Σουδάν: Απουσία του Σουδάν και η Ανθρωπιστική Κρίση σε Πρώτο Πλάνο

Κοινοποίηση

Διεθνές Συνέδριο για την Ανθρωπιστική Κρίση στο Σουδάν

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Σήμερα, στο Λονδίνο, διεξάγεται ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση, το οποίο εστιάζει στην αντιμετώπιση της **ανθρωπιστικής κρίσης** που μαστίζει το Σουδάν. Το συνέδριο αυτό αποσκοπεί στην αναζήτηση λύσεων για την ανακούφιση των εκατομμυρίων πολιτών που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει επιπλέον βοήθεια ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη 650.000 Σουδανών πολιτών. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Σουδάν εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη μη πρόσκληση της χώρας στο συνέδριο, καταγγέλλοντας την πρόσκληση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), κατηγορώντας τα για υποστήριξη των Παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Οι διοργανωτές του συνεδρίου αποφάσισαν να μην προσκαλέσουν καμία από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, λόγω της απροθυμίας τους να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.

Σήμερα, Τρίτη 15 Απριλίου 2025, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν. Η σύγκρουση αυτή έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως. Η απότομη κλιμάκωση της βίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν (SAF) και των RSF έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές καταστάσεις, με εκατομμύρια πολίτες να αντιμετωπίζουν ακραία επισιτιστική ανασφάλεια.

Επίπτωση της Κρίσης: Λιμός και Καταγγελίες για Γενοκτονία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 24,6 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του Σουδάν, αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, με πάνω από 638.000 να βρίσκονται σε κατάσταση καταστροφικής πείνας. Η σουδανική κυβέρνηση έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τα ΗΑΕ για συμμετοχή σε γενοκτονία μέσω της υποστήριξης των RSF. Παράλληλα, οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν τη συστηματική χρήση του βιασμού ως πολεμικό όπλο, με εκατοντάδες περιστατικά να καταγράφονται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, ιδίως στο Νταρφούρ.

Προβλήματα από τον Εκτοπισμό και την Ανθρώπινη Κρίση

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, καθιστώντας το Σουδάν τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως. Επίσης, πάνω από 3 εκατομμύρια έχουν καταφέρει να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες, με σημαντική αύξηση στον αριθμό των Σουδανών προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Στους πρώτους μήνες του 2025, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν καταγραφεί ότι επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αντίκτυποι στην Παγκόσμια Ασφάλεια

Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη χώρα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρατηρείται αύξηση του αριθμού των Σουδανών προσφύγων που φτάνουν. Η αστάθεια στην περιοχή απειλεί επίσης τις διεθνείς ναυτικές οδούς μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και ενισχύει την παρουσία εξτρεμιστικών ομάδων, προκαλώντας ανησυχία για την παγκόσμια ασφάλεια. Αυτές οι εξελίξεις υποδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Related posts

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα κατάρτισης για 50.000 ανέργους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Προβλήματα Διοίκησης στον Βόλο: Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για Πειθαρχικά Μέτρα κατά του Αχιλλέα Μπέου

ΓΣΕΕ: Διεθνής Αναγνώριση των Αγώνων για Εργατικά Δικαιώματα