Thursday, April 24, 2025

Ζελένσκι: Η Συναίνεση Τραμπ για την Κριμαία και οι Σύγχρονες Αντιπαραθέσεις

3 views
Κοινοποίηση

Δήλωση Ζελένσκι για την Κριμαία και την Πολιτική των ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανήρτησε μια δήλωση της κυβέρνησης Τραμπ από το 2018, η οποία απορρίπτει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου. Στις 23 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «ιδιαίτερα επιβλαβή» τη θέση του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολη την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram, ο Ζελένσκι κοινοποίησε τη δήλωση που υπογράφτηκε από τον Μάικ Πομπέο, τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η δήλωση τονίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν την προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, δηλώνοντας: «Η Ουκρανία θα ενεργεί πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμά της και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους εταίρους μας, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Ζελένσκι εξέφρασε τη θέση του, τονίζοντας ότι το ουκρανικό Σύνταγμα αναγνωρίζει την Κριμαία ως τμήμα της Ουκρανίας. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν έχει δημοσιεύσει καμία δήλωση που να προτείνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση αυτή, σε ένα πρόσφατο μήνυμα φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι «η Κριμαία έχει χαθεί εδώ και χρόνια» και ότι το θέμα δεν είναι καν προς συζήτηση.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, μία από τις βασικές απαιτήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνικής συμφωνίας. Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Είναι ενάντια στο Σύνταγμά μας. Αυτή είναι η επικράτειά μας».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέτεινε ότι αυτή η δήλωση «είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία». Υποστηρίζει ότι ο Ζελένσκι ενδέχεται να βρει την ειρήνη ή να χρειαστεί να πολεμήσει για τρία ακόμη χρόνια, προτού χάσει ολόκληρη τη χώρα του. «Ελπίζουμε ότι αυτή η συλλογική προσπάθεια θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη» είπε.

Οι πρόσφατοι διάλογοι στο Λονδίνο μεταξύ εκπροσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε πλήρη εξέλιξη κατά την διάρκεια αυτής της έντονης περιόδου. Ο Ζελένσκι σχολίασε τη σημασία αυτών των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «υπήρχαν πολλά συναισθήματα σήμερα, αλλά είναι ωφέλιμο που πέντε χώρες συγκεντρώθηκαν για να φέρουν την ειρήνη πιο κοντά». Σημεία συμφωνίας και προτάσεις κατατέθηκαν ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία για την επίτευξη μίας μόνιμης ειρηνικής λύσης.

Ο σημαντικός αυτός διάλογος και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ηγετών υποδηλώνουν την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία και στρατηγική σκέψη στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?