Η αποχή ζαλίζει τους δημοσκόπους- Τα μαντάτα στα τελευταία μέτρα πριν από την κάλπη

Κοινοποίηση

Τραχύ το μονοπάτι για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου , με τις προβλέψεις και τα σινιάλα που στέλνουν οι δημοσκόποι να αποτελούν σήμα κινδύνου για το πολιτικό σύστημα εν γένει, ανεξαρτήτως τις επιδόσεις ενός εκάστου κόμματος. 

Και τούτο γιατί η αποχή που αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως θα αγγίξει δυσθεώρητα ύψη καθόλη τη διάρκεια των εκλογών στη μεταπολίτευση, κρύβει οριζόντια μηνύματα. Ούτε η πόλωση ούτε η τοξικότητα ούτε η επιχείρηση της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ν δώσουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών στην ευρωκάλπη, αποδίδουν. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc Θωμας Γεράκης, έριξε χθες γερή προειδοποιητική μπαλωθιά: 

“Θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%. Ελπίζω να διαψευστώ”, διαμήνυσε δια των ερτζιανών ( ΕΡΤ). 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει δυνητικές ψήφους δια της επιστολικής ψήφου, υπενθυμίζοντας σε όσους επέλεξαν αυτή τη δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στο εκλογικό Σώμα, πως λήγει στις 4 Ιουνίου η δυνατότητα να αποστείλουν την ψήφο τους. 

Εμπόδια

– Η μακρά ευρω-προεκλογική περίοδος περιστράφηκε αποκλειστικά σχεδόν γύρω από ατζέντα εσωτερικής πολιτικής. Οι παραινέσεις κομμάτων για την κρισιμότητα να συμμετάσχουν οι πολίτες στην ευρωκάλπη ώστε να συνδιαμορφώσουν τον ευρωπαικό πολιτικό χάρτη, ήταν από αναιμικές έως και προσχηματικές. Έτσι εκλαμβάνονταν τουλάχιστον από την πλειονότητα του εκλογικού Σώματος που παρακολουθεί , την Ν.Δ να δίνει μάχη για να κερδίσει το προσωπικό της στοίχημα: Ποσοστό 33%. Η αντιπολίτευση αντίστοιχα, ιδίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ , διαγκωνίζεται για επίσης πολιτικά οφέλη και ισορροπίες που αφορούν μόνον τα καθ ημας. 

Κουλτούρα συμμετοχής στα ευρωπαικά τεκταινόμενα δεν έχει εμπεδωθεί ούτως ή άλλως στη χώρα , συνεπώς το διακύβευμα για τους Πολίτες, είναι χαμηλό: Δεν κρίνεται το ποιος θα τους κυβερνήσει την επόμενη ημέρα.

– Δεν βοηθά εν τω μεταξύ πως  δεν τρέχουν ταυτόχρονα και Αυτοδιοικητικές κάλπες, όπου εκεί το περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό: Τα κίνητρα των ψηφοφόρων κινητοποιούν την προσέλευσή τους στις κάλπες. 

Ποσοστά 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , έθεσε ως διακύβευμα εξαρχής την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας παρότι επανειλημμένως ξεκαθαρισε πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να προκληθούν. Εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν το 2027, κατά πώς ορίζει η συνταγματική θητεία της Κυβέρνησής του. 

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πρόβαλλαν την ανάγκη να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας στην Ν.Δ προκειμένου να τρωθεί η αλαζονεία του 41% ( το ποσοστό στην εθνική κάλπη). Σε αυτή την πλευρά του πολιτικού χάρτη ( μαζί με ΚΚΕ, Νέα Αριστερα , τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη, κλπ) είναι ακόμη πιο εσωτερικής κατανάλωσης το αφήγημα: Συμμετέχετε για να συγκροτηθεί αξιόμαχο αντίπαλο δέος απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη. Πτωχά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, στο κέλευσμα. 

Από κει και πέρα, οι δημοσκόποι συνομολογούν πως η αποχή που δεν μπορεί να προσδιοριστεί αλλά και το γεγονός πως συντριπτική μερίδα των ψηφοφόρων θα αποφασίσει την ψήφο του στην κυριολεξία, πάνω από την κάλπη, δυσχεραίνουν τις προβλέψεις, πλην της σειράς κατάταξης. 

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου , δίνει: 

Ν.Δ:  26,8% ΣΥΡΙΖΑ: 12,8%,  ΠΑΣΟΚ: 9,9%, ΚΚΕ: 8,1%, Βελόπουλος: 6,8%,  Πλεύση Ελευθερίας :3,5% , ΝΙΚΗ:  3%,  Νέα Αριστερά : 2,5% και  ΜΕΡΑ25  1,4%.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ δεν πιάνει τον πήχη του 33% που έχει θέσει ως στοίχημα, συγκεντρώνοντας  31% .

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με το μισό ποσοστό: 15,7%. Το ΠΑΣΟΚ τρίτο καθαρά με 12%

Το στοίχημα της εισόδου στην ευρωβουλή φαίνεται να κερδίζει έστω οριακά, η Νέα Αριστερά (3%).

Εν κατακλείδι, στη χθεσινή του παρέμβαση , ο Θ. Γεράκης, συνοψίζοντας, είπε πως: “Βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο. Και επίσης είναι και το θέμα της αποχής. Αν δηλαδή, η αποχή είναι αναλογική, πάνω κάτω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική θα έχουμε διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν λοιπόν, και βεβαιότητες αλλά υπάρχουν και ανοιχτά ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια και πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει απαντηθεί ακόμη”.

πηγη:capital

Related posts

Άνοδος άγχους και κατάθλιψης στους νέους: Η ανευθυνότητα στη χρήση του διαδικτύου σε πρώτη γραμμή

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στον Μητσοτάκη για την σιωπή του απέναντι στους συνταξιούχους εν όψει Πάσχα

Ψυχολόγος ΕΛΑΣ: Ανάγκη για Ποιότητα στη Σχέση Γονιών και Παιδιών στον Ψηφιακό Κόσμο