Sunday, April 13, 2025

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Συνεργάτης στην Εκπαίδευση: Ο Ρόλος της στην Εξέλιξη των Σχολείων σύμφωνα με τη Σ. Ζαχαράκη στο 10ο Delphi Economic Forum

7 views
Κοινοποίηση

Ενίσχυση της Εκπαίδευσης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ανέδειξε τη σημασία της δημιουργίας μιας ευρείας συμμαχίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, για να μπορέσουν τα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία να προσαρμοστούν στις ταχύτατες αλλαγές της εποχής μας. Σε μια ομιλία της στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9-12 Απριλίου στους Δελφούς, τόνισε την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα.

«Απαραίτητο είναι να κατανοήσουμε όλα τα ψηφιακά εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης ως συμμάχους και όχι ως αυτοσκοπό. Αυτά πρέπει να λειτουργούν επικουρικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να μας διδάξουν πώς να μάθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η γνωστή παρουσιάστρια του ANT1, Μαρία – Νεφέλη Σαράφογλου.

Η υπουργός σημείωσε ότι «λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη», έχουν ήδη στη διάθεση τους σημαντικά εργαλεία που θα εφαρμοστούν και θα εμπλουτιστούν, όπως το ΤΑΑ, το οποίο χρηματοδοτεί με 4,5 εκατομμύρια ευρώ έναν οδηγό με ερωτήσεις που αφορούν τις ανάγκες των μαθητών και την εμπειρία της γνώσης. Επίσης, η επικοινωνία με 120.000 εκπαιδευτικούς εξελίχθηκε μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων στον ψηφιακό εγγραμματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Ζαχαράκη ανέφερε την πρόθεση του Υπουργείου να επεκτείνει τη χρήση των διαδραστικών πινάκων και στις μικρότερες τάξεις, από την πρώτη μέχρι την τέταρτη δημοτικού, και ανακοίνωσε την προώθηση διάγνωσης των αναγκών επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο βελτίωσης

Ο Jürgen Siebel, Εκτελεστικός Διευθυντής του CEDEFOP, υπογράμμισε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την εκπαίδευση. Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με ένα σενάριο του 2035, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων θα οδηγήσει σε απώλεια μόλις του 5% των θέσεων εργασίας. Η μεταρρύθμιση αυτή απαιτεί εκατομμύρια ανθρώπους να επενδύσουν σε κατάρτιση, καθώς μόνο το 15% των εργαζομένων συμμετέχει σήμερα σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τηνΤεχνητή Νοημοσύνη.

Στην ομιλία της, η Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων της Vodafone Ελλάδας, επισήμανε την αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εξατομίκευση της εκπαίδευσης. Αυτή μπορεί να επιτρέψει ευρηματικές μεθόδους μάθησης και να άρει τα εμπόδια μαθησιακών δυσκολιών, ωθώντας προς την κατεύθυνση πιο συμπεριληπτικών σχολικών τάξεων. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος στην εκπαίδευση.

Αναγνώριση των εκπαιδευτικών αναγκών

Η Χρύσα Μιχελάκη, Account Manager/Statistician της IPSOS-OPINION S.A., παρουσίασε μια έρευνα που διεξήχθη σε 7 ευρωπαϊκές χώρες με συμμετοχή 7.000 μαθητών, με πρωτοβουλία της Vodafone. Η έρευνα ανέδειξε ότι οι μαθητές είναι συνειδητοί απέναντι στην ανάγκη για περισσότερα εργαλεία αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στους δασκάλους, καθώς και η απουσία Τεχνητής Νοημοσύνης από τα σχολεία, δημιουργεί ένα χάσμα δεξιοτήτων AI. Σχεδόν 74% των μαθητών ανέφεραν ότι υπάρχουν ελλείψεις στις ψηφιακές συσκευές.

Η συζήτηση αυτή αποτελεί έναν καθοριστικό σταθμό στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της ελληνικής εκπαίδευσης και την ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, με στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών διαδικασιών και των προσόντων των εκπαιδευτικών. Η ανάγκη για συνεργασία, επιμόρφωση και κατάρτιση είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ήδη εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?