Monday, May 20, 2024

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών: Ξεκινάει φέτος η 77η έκδοση

433 views
Κοινοποίηση

Μέσα από κινήσεις ή σιωπές, λόγια ή βλέμματα, το σινεμά κοιτά κατάματα τον κόσμο και μερικές φορές τον καλεί να αντιδράσει. Πριν τρεις μήνες, το ηχηρό κάλεσμα για δράση και συλλογική ευθύνη στον αγώνα κατά της διαρκούς σεξουαλικής κακοποίησης στο γαλλικό σινεμά, ήταν εντυπωσιακή και στη δυναμική της και στο θάρρος της επίσης στην σαφήνεια και στη σταθερότητά της. Αυτό ξεπέρασε τα όρια τέχνης αμφισβητώντας παγιωμένες κοινωνικές πεποιθήσεις σε μια πάλη για αφύπνιση.

Ακριβώς έναν μήνα μετά από αυτήν την ομιλία, στις 23 Μαρτίου 2024, η Ζουντίθ Γκοντρές υιοθέτησε τα δύο μέσα έκφρασης που γνωρίζει καλύτερα τη γραφή και τον κινηματογράφο συγκέντρωσε γυναίκες και άνδρες για να μοιραστούν μαζί της και με το κοινό, τις τραυματικές εμπειρίες.

Η Ζουντίθ Γκοντρές δήλωσε: «Ξαφνικά, μπροστά μου ήταν μια πληθώρα θυμάτων, σε μια πραγματικότητα που εκπροσωπούσε μαζί με τη Γαλλία, τόσες ιστορίες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και γενιές» «Μετά η ερώτηση μου ήταν, τι θα κάνω με αυτές (τις καταγραφές;) Τι κάνεις όταν νιώθεις κατακλυσμένος από αυτό που ακούς, από τον απλό όγκο των μαρτυριών;».

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών: Ξεκινάει φέτος η 77η έκδοση

Τελικά η απάντηση δόθηκε: Ανακατασκευάζοντας ένα εσωτερικό ήχητικό και οπτικό τοπίο, δημιούργησε ένα φιλμ σε μορφή χορικού έργου, αποτελούμενο από προσωπικά αντηχήματα που λέγονται αποσπασματικά και σκηνοθέτησε αυτό το πικρό αλλά σωτήριο ταξίδι, από τον λόγο του πόνου στην αρχή της απελευθέρωσης μέσα από τις λέξεις, με συμμετοχή περίπου 1.000 ατόμων. Η μουσική, ο χορός, οι εικόνες και ο κόσμος της φαντασίας τους, προσφέρουν έναν χώρο τόσο φυσικό όσο και συμβολικό υποστηρίζοντας το «μαζί», τις δράσεις στη μέση του δρόμου και στο φως του ήλιου. Κάπως έτσι, τα θύματα καταλαμβάνουν την πόλη σαν μια μαχητική (αλλά και καλλιτεχνική) κίνηση.

Το Moi aussi (Εγώ επίσης), έχει ενταχθεί στις επίσημες επιλογές του Φεστιβάλ των Καννών για το 2024. Θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του Ένα Κάποιο Βλέμμα [Un Certain Regard] στην αίθουσα Ντεμπισί του Παλάι ντε Φεστιβάλ και στο Cinéma de la Plage (κινηματογραφικές προβολές που γίνονται στην παραλία της Κρουαζέτ), με ελεύθερη είσοδο, στις 15 Μαΐου.

Η Ηθοποιός, σκηνοθέτιδα ,σεναριογράφος και παραγωγός, η Ζουντίθ Γκοντρές, έχει πρωταγωνιστήσει σε σχεδόν πενήντα ταινίες. Ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα το 1981 με την ταινία της Ναντίν Τριντινιάν«Το Επόμενο Καλοκαίρι», και έκτοτε έχει παίξει πλήθος ρόλων σε ταινίες, τηλεόραση και θέατρο. Υποψήφια για αρκετά βραβεία Σέζαρ, η Ζουντίθ Γκοντρές έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Σοφί Φιγιέρ, Κεντρίκ Κλαπίς, Τσαν Γουκ Παρκ, Ολιβιέ Ασαγιά, Γιέζι Σκολιμόφσκι, Φρανσουά Οζόν και Τονί Μαρσάλ. Το 2010, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία και έκτοτε μοιράζει το ταλέντο της σε περισσότερες από μια τέχνες

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?