Λιβύη: Νεκρός αστυνομικός σε επεισόδιο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης στην Τρίπολη

Κοινοποίηση

Δραματικές εξελίξεις στην Τρίπολη της Λιβύης

Ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας «απόπειρας επίθεσης» από μερίδα διαδηλωτών στην έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Λιβύης φαίνεται να κλιμακώνεται, καθώς η ένταση αναζωπυρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΚΕΕ, ο αστυνομικός σκοτώθηκε ενώ προστάτευε το κτίριο του γραφείου του πρωθυπουργού, Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του μετά από επίθεση από «αγνώστους». Η κυβέρνηση της Λιβύης ανέφερε ότι απετράπη μια «απόπειρα εφόδου» καθώς μια ομάδα που είχε αναμειχτεί με τους διαδηλωτές επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο και να προκαλέσει φωτιά χρησιμοποιώντας κοκτέιλ μολότοφ.

Αρκετά βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν νέους διαδηλωτές να τρέχουν και να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τοιχίο κοντά στην κυβερνητική έδρα, καθώς ακούγονται πυροβολισμοί από αυτόματο όπλο.

Νωρίτερα το ίδιο βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων, στο κέντρο της Τρίπολης, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης Ντμπάιμπα. Σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας, οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Η ΚΕΕ ευχαρίστησε το υπουργείο Εσωτερικών για τον «επαγγελματισμό» που επέδειξε, επιτρέποντας τη διεξαγωγή της διαδήλωσης και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Πριν από την κινητοποίηση, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κάλεσε τις αρχές να σεβαστούν «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά». Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να παραμένει τεταμένη, καθώς οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ ένοπλων ομάδων έχουν κοστίσει τουλάχιστον 8 άμαχες ζωές, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη είναι εύθραυστη. Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε ότι έξι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Ντμπάιμπα παραιτήθηκαν ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές. Επιπλέον, ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, πρότεινε τη συζήτηση με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, για την εκλογή νέου επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.

Η Λιβύη, που έχει πληγεί από το χάος και τις πολιτικές διαμάχες μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, διατηρεί δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: τη διεθνώς αναγνωρισμένη στην δυτική Λιβύη και μια ανταγωνιστική που εδρεύει στην ανατολική χώρα, υποστηριζόμενη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Επιπλέον, πολλές ένοπλες ομάδες διεκδικούν την εξουσία και τον έλεγχο εδαφών, γεγονός που καθιστά τη κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.

Δυστυχώς, οι ελπίδες για διεξαγωγή εκλογών στη χώρα παραμένουν ανεκπλήρωτες στην παρούσα φάση.

Related posts

Αναγέννηση της Νομικής: Επιστροφή σε καθαρούς χώρους και νέα κουλτούρα στο δημόσιο πανεπιστήμιο

Ερντογάν: Ταχύτερη Άρση Κυρώσεων CAATSA για την Τουρκία Διαβλέπει ο Πρόεδρος

Εφόδοι των Συριακών Δυνάμεων Ασφαλείας σε Κρησφύγετα του Ισλαμικού Κράτους στο Χαλέπι