Η Μετάβαση της Ουκρανίας στη Μεταπολεμική Εποχή
Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να παραπέμπει στο «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», με την παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες θα χωρίζονται από τον ποταμό Δνείπερο, όπως δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times.
Περισσότερα από τρία χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη αυτού του πολέμου, ο οποίος προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και οι προοπτικές για μία ανακωχή παραμένουν περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζουν τη στήριξή τους στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία. Αυτή η παρουσία προτείνεται να πραγματοποιηθεί μόλις σταματήσει η σύγκρουση.
Ο στρατηγός Κέλογκ τόνισε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να μοιάσει με τη μεταπολεμική Αμερικανική, Βρετανική, Γαλλική και Ρωσική ζώνη στο Βερολίνο. «Θα μπορούσατε να φανταστείτε την περιοχή γύρω από τον Δνείπερο ως μια νέα «ζώνη», όπου οι ρωσικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις θα είχαν τη δική τους περιοχή», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη. Ο ποταμός Δνείπερος, που διασχίζει την Ουκρανία από τον βορρά έως τον νότο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα φυσικό «εμπόδιο» που θα διαχωρίζει τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τον Κέλογκ, η εγκατάσταση μιας αγγλογαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στα δυτικά του Δνείπερου θα μπορούσε να «εγγυηθεί» την ειρήνη και δεν θα θεωρούνταν «προκλητική» από τη Μόσχα. Η Ρωσία θα παραμείνει στην ανατολική πλευρά ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονται στην ενδιάμεση ζώνη.
Ωστόσο, ο Κέλογκ διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατιωτικά στρατεύματα στην περιοχή. Παράλληλα, σχολιάζοντας τη δυνατότητα αποδοχής της πρότασής του από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επεσήμανε ότι μπορεί να μην είναι εύκολο και πρότεινε τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» μεταξύ των δυο πλευρών. Αυτή η ζώνη έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ανταλλαγές πυρών.
«Μελετήστε ένα χάρτη και φανταστείτε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπου και οι δύο πλευρές θα υποχωρήσουν 15 χιλιόμετρα η καθεμία», είπε ο Κέλογκ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη παραδείγματα, όπως η ουδέτερη ζώνη των τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ Bόρειας και Nότιας Kορέας από το 1953.
Ο Κέλογκ ανέφερε πως θα ήταν σχετικά εύκολο να παρακολουθείται η κατάσταση, αν και παραδέχθηκε ότι πιθανές παραβιάσεις μπορεί να συμβούν, καθώς είναι συχνό φαινόμενο. Η αναφορά του στην «διαίρεση» της Ουκρανίας ως τμήμα μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις, με τον ίδιο να τονίζει ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι ήταν επικεντρωμένος στη δημιουργία ζωνών ευθύνης για μία συμμαχική στρατιωτική δύναμη, χωρίς την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, και όχι στη διαίρεση της Ουκρανίας.