Αντιπροσωπεία Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον για Στρατηγική Συμφωνία στα Ορυκτά
Η Ουκρανία προγραμματίζει την αποστολή μιας αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα με σκοπό τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία που αφορά τα στρατηγικής σημασίας ορυκτά. Αυτή η ανακοίνωση έγινε γνωστή από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που επισημαίνει τη σημασία των ορυκτών αυτών για την οικονομία της.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση προνομιακής πρόσβασης σε αυτά τα ορυκτά, σε αντάλλαγμα για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που παρείχε στο Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή. Σκοπός της αντιπροσωπείας είναι να «προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» σχετικά με το «στρατηγικό» αυτό κείμενο και θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από διάφορα υπουργεία, όπως τα Υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Γιούλια Σβιριντένκο, μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X.
Η σημαντική αυτή διπλωματική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας «στέρεης και διαφανής σύμπραξης» μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, όπως τόνισε η Σβιριντένκο. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία του εγγράφου έχουν χαρακτηριστεί από πολλά μέσα ενημέρωσης και Ουκρανούς βουλευτές ως δυσμενή για το Κίεβο και καθιστούν προφανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ουκρανική πλευρά στην προσπαθεια εξασφάλισης των συμφερόντων της.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Ουκρανία είχε λάβει στα τέλη Μαρτίου μια νέα εκδοχή του συγκεκριμένου κειμένου, ενώ η υπογραφή μιας πρώτης συμφωνίας-πλαισίου απέτυχε τον Φεβρουάριο. Η αποτυχία αυτή προήλθε μετά από έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ουκρανού προεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού προεδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Στις 30 Μαρτίου, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τον Ζελένσκι για τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε μια πιθανή απόρριψη της πρότασης, υπογραμμίζοντας έτσι την πίεση που ασκείται στην Ουκρανία.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρεί τη συγκεκριμένη συμφωνία ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρασχέθηκε στην Ουκρανία κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής, ενώ το Κίεβο επιμένει στην ανάγκη να συμπεριληφθούν αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την αποτροπή μελλοντικών ρωσικών επιθέσεων. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, στη νέα εκδοχή του εγγράφου δεν περιλαμβάνονται αυτές οι εγγυήσεις, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της Ουκρανίας.
Παρά την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον και, επομένως, αποφεύγουν τη δημόσια κριτική του νέου κειμένου. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί μια «αμοιβαία αποδεκτή» συμφωνία με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την δέσμευσή της να παραμείνει πιστή στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί τα προσεχή χρόνια.