Προτάσεις της ΕΕ στην Πολιτική της Εμπορικής Σχέσης με τις ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση όσον αφορά τις εμπορικές της σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προβάλλει με ένταση την πολιτική των προστατευτικών δασμών, η ΕΕ προετοιμάζει μια στρατηγική πρόταση για να αποφύγει μια νέα εμπορική σύγκρουση. Αυτή η κίνηση περιλαμβάνει μια σημαντική προσφορά στον Τραμπ, με στόχο την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και την πρόληψη ενός εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις οικονομίες και των δύο πλευρών.
Αύξηση Εισαγωγών Αμερικανικών Προϊόντων
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, έχει ανακοινώσει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων κατά 50 δισ. ευρώ. Αυτές οι εισαγωγές περιλαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σόγια και άλλα αγροτικά προϊόντα. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος και η αποφυγή των δασμών που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 25% σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως αυτοκίνητα, χάλυβας και αλουμίνιο.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, μια αποτελεσματική λύση για την εξάλειψη αυτών των δασμών θα ήταν η ΕΕ να επενδύσει στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας 350 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η ΕΕ πρέπει να διαχειριστεί τη ζήτηση, καθώς οι αμερικανικές εξαγωγές LNG προς την ΕΕ το 2024 ανέρχονται περίπου σε 13 δισ. δολάρια, καλύπτοντας μόνο τη μισή ζήτησή της.
Ο Σέφτσοβιτς τόνισε ότι μια ισχυρή πρόταση για τις αμερικανικές εξαγωγές υπηρεσιών στην ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό εμπορικό έλλειμμα σε μόλις 50 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί γρήγορα μέσω συμφωνιών για την αγορά περισσότερων προϊόντων. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η αγορά LNG και άλλων γεωργικών προϊόντων θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης.
Η αύξηση των εισαγωγών δεν απαιτεί την κατάργηση των υφιστάμενων κανονισμών της ΕΕ, αλλά χρειάζεται προσεκτική εξισορρόπηση των πολιτικών που αφορούν το περιβάλλον και την γεωργία.
Αμοιβαία Κατάργηση Δασμών στα Βιομηχανικά Προϊόντα
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης τη διαπραγμάτευση για την πλήρη κατάργηση των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά, με εξαίρεση τα αγροτικά προϊόντα. Αυτή η πρόταση έχει φιλόδοξο χαρακτήρα και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το διατλαντικό εμπόριο.
Ο βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει:
- Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
- Την αποτροπή της μεταφοράς παραγωγικών μονάδων εκτός Ευρώπης ή ΗΠΑ λόγω δασμών.
- Την απλοποίηση του εμπορίου, με πιθανή δημιουργία ενός πιο σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου.
Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών καθώς και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις πιο περίπλοκες.
Διπλωματική Στρατηγική: Καρότο και Μαστίγιο
Η προσέγγιση της ΕΕ δεν βασίζεται αποκλειστικά σε παραχωρήσεις. Εφαρμόζει μια ισορροπημένη διπλωματική στρατηγική που περιλαμβάνει και προτάσεις κινήτρων, όπως οι αυξημένες εισαγωγές και η πρόταση για κατάργηση δασμών. Ταυτόχρονα, η ΕΕ προετοιμάζεται για αντίποινα, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην επιβολή δασμών σε βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα, με τη δυνατότητα να επιβληθούν δασμοί ύψους έως 26 δισ. ευρώ.
Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας, ενώ διατηρεί τη διαπραγματευτική δύναμη της Ένωσης.
Στρατηγικές πρωτοβουλίες κατά της Κινεζικής Υπερπαραγωγής
Η ΕΕ προσπαθεί επίσης να αναθερμάνει το διάλογο σε στρατηγικό επίπεδο, προτείνοντας κοινές πρωτοβουλίες με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κινεζικής υπερπαραγωγής χάλυβα και αλουμινίου, η οποία προκαλεί πτώση τιμών και αθέμιτο ανταγωνισμό. Η ενίσχυση του μηχανισμού επιτήρησης διεθνούς εμπορίου μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι επίσης μέρος αυτού του σχεδιασμού.
Η σύσταση ενός τέτοιου διατλαντικού μετώπου μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αποφεύγοντας τυχόν συγκρούσεις.
Εσωτερικές Αντιδράσεις στην ΕΕ
Η προσφορά της ΕΕ προς τον Τραμπ δεν γίνεται ομόφωνα αποδεκτή. Κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, εκφράζουν ανησυχίες, κυρίως σε θέματα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής. Οι αγροτικές ενώσεις σε Ισπανία, Πολωνία και Ιταλία φοβούνται τον αντίκτυπο που θα έχουν οι φθηνές αμερικανικές εισαγωγές στους τοπικούς παραγωγούς. Για αυτόν τον λόγο, η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει την προσφορά της, ώστε να διατηρήσει την κοινωνική και πολιτική συνοχή.
Κρίσιμες Προθεσμίες και Στρατηγικοί Σταθμοί
Ο χρόνος πιέζει. Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να επιβάλουν νέους δασμούς τον Ιούλιο, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την ΕΕ να παρουσιάσει νομικά δεσμευτικές προτάσεις. Μέχρι τότε, η Ένωση πρέπει να διασφαλίσει εσωτερική συνοχή και αποδοχή της συμφωνίας, ενώ πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών.
Η επιτυχία ή η αποτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων μπορεί να καθορίσουν την κατεύθυνση των διατλαντικών σχέσεων για τα επόμενα χρόνια.