Σχέδια της Βρετανικής Κυβέρνησης για Περιορισμό της Μετανάστευσης
Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκαλεί η κρατική πολιτική ανοικτών συνόρων, όπως την χαρακτήρισε, εισάγοντας βίζες για ειδικευμένο προσωπικό αποκλειστικά σε πτυχιούχους. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να ενισχύσουν την κατάρτιση των ντόπιων εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις να μειώσει την καθαρή μετανάστευση, ιδίως μετά την πρόσφατη επιτυχία του δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, υπό την ηγεσία του Νάιτζελ Φάρατζ, στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν αυτό τον μήνα.
Νέα Σχέδια για Βίζες και Κατάρτιση
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, οι βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους θα παρέχονται πλέον μόνο σε πτυχιούχους, ενώ οι βίζες για θέσεις χαμηλότερης ειδίκευσης θα χορηγούνται αποκλειστικά σε τομείς που κρίνονται ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανική στρατηγική της χώρας. Ως αντάλλαγμα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην εκπαίδευση των Βρετανών εργαζομένων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εταιρείες της υγειονομικής περίθαλψης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν βίζες για εργαζόμενους που έρχονται από το εξωτερικό, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία του τομέα.
Η κυβέρνηση των Εργατικών ανέφερε ότι οι αλλαγές θα περιληφθούν στη Λευκή Βίβλο, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα και θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι υπουργοί σχεδιάζουν να μειώσουν τη μετανάστευση.
Ιστορικό και Σκοπός των Μεταρρυθμίσεων
Η αυξανόμενη νόμιμη μετανάστευση αποτελούσε έναν από τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit το 2016, καθώς πολλοί είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020, η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών προχώρησε σε μείωση των ορίων χορήγησης βίζας, επιτρέποντας σε κατηγορίες όπως οι δάσκαλοι γιόγκα, οι φροντιστές σκύλων και οι DJ να εισέρχονται στη χώρα ως «εξειδικευμένο προσωπικό».
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε ένα αποτυχημένο σύστημα μετανάστευσης και προγραμματίζει αποφασιστικά μέτρα για να αποκαταστήσει τον έλεγχο και την τάξη στο μεταναστευτικό σύστημα.
Αυξήσεις στην Καθαρή Μετανάστευση
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αλλαγές στους κανόνες χορήγησης βίζας μετά το Brexit οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βρετανία, ενώ η αύξηση των ανθρώπων που έρχονται από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ μέσω ειδικών προγραμμάτων έχει προκαλέσει άνοδο της συνολικής μετανάστευσης.
Η καθαρή μετανάστευση – η διαφορά μεταξύ των ατόμων που εισέρχονται και αυτών που εγκαταλείπουν τη χώρα – έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ 906.000 άτομα ετησίως μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Ενδεικτικά, το 2019, όταν η Βρετανία ήταν ακόμη μέλος της ΕΕ, η καθαρή μετανάστευση ανερχόταν σε μόλις 184.000 άτομα.
Η υπουργός Κούπερ ανέφερε ότι ο συνδυασμός των αλλαγών στις βίζες χαμηλής ειδίκευσης και η κατάργηση χορήγησης βίζας σε αλλοδαπούς νοσηλευτές θα μειώσει τις άδειες για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης κατά 50.000 φέτος.
Ανησυχίες Εργοδοτών
Πολλοί Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τον προτεινόμενο περιορισμό των κανόνων σχετικά με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι οι αλλοδαποί είναι αναγκαίοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας, ειδικά σε τομείς που διαρκώς χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό.