Friday, April 4, 2025

Σχέδιο ανάκαμψης: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0»

949 views
Κοινοποίηση

Μέσω του REpowerEU η Ελλάδα θα λάβει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις ύψους 795 εκατ. ευρώ

Στην συνεδρίαση του Ecofin στις 8 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας μας «Ελλάδα 2.0». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το ελληνικό σχέδιο, το οποίο εκτός από την ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας – Έβρου και Ροδόπης λόγω φυσικών καταστροφών, ενσωματώνει και μία νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων μέσω του REPowerEU.

  • φυρες».

Μέσω του REpowerEU η Ελλάδα θα λάβει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις ύψους 795 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «για να χρηματοδοτήσει την αυξημένη φιλοδοξία του σχεδίου της, η Ελλάδα ζήτησε να μεταφέρει στο σχέδιο το μερίδιό της στο αποθεματικό προσαρμογής του Brexit (BAR), σύμφωνα με τον κανονισμό REPowerEU, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια, καθώς και οι επιχορηγήσεις των ελληνικών RRF και REPowerEU (17,43 δισ. ευρώ και 768 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και το αίτημά της για λήψη νέων δανείων (ύψους 5 δισ. ευρώ), επιπλέον των δανείων που περιλαμβάνονται στο αρχικό σχέδιο (ποσό σε 12,73 δισ. ευρώ), διαμορφώνουν το συνολικό τροποποιημένο σχέδιο αξίας 35,95 δισ. ευρώ.

Το τροποποιημένο σχέδιο εστιάζει στην πράσινη μετάβαση, διαθέτοντας το 38,1% (από 37,5% στο αρχικό σχέδιο) των διαθέσιμων κονδυλίων σε μέτρα που υποστηρίζουν τους στόχους για το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, οι πρόσφατα προστιθέμενες και κλιμακούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο REPowerEU συμβάλλουν σημαντικά στην πράσινη μετάβαση. Συνολικά, ενισχύουν τη φιλοδοξία για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου, στη βελτιστοποίηση της χρήσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην προώθηση της κοινής χρήσης ενέργειας και στην αύξηση της ιδιοκατανάλωσης και στην εισαγωγή νέων χρηματοδοτικών μέσων που δεν βασίζονται σε επιχορηγήσεις για περαιτέρω υποστήριξη της ενεργειακής απόδοσης επενδύσεις» σημειώνει η Κομισιόν. Επιπλέον, σημαντικές επενδύσεις στοχεύουν στη στήριξη μέτρων ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων και ανακαινίσεων, και της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ιδιοκατανάλωση. Άλλες επενδύσεις περιλαμβάνουν την κλιμάκωση ενός υφιστάμενου μέτρου για την αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, πιλοτικά έργα για την παραγωγή βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και υποστήριξη για υποδομές δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Επιπλέον, όσον αφορά τα πρόσθετα δάνεια που ζητά η Ελλάδα, υπάρχει δέσμευση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επενδύσουν τουλάχιστον το 38,5% των κεφαλαίων για τη στήριξη της κλιματικής μετάβασης.

Το τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην ψηφιακή μετάβαση στους τομείς της συνδεσιμότητας, των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ψηφιακών δεξιοτήτων, της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και της υιοθέτησης προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας. Ενώ το μερίδιο των ψηφιακών δαπανών του τροποποιημένου σχεδίου έχει μειωθεί σε σχετικούς όρους (από 23,3% σε 22,1%), η συμβολή στην ψηφιακή μετάβαση σε απόλυτες τιμές είναι αυξημένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021.

Μέρος των πρόσθετων δανείων που ζητά η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για ψηφιακές επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, ψηφιοποίηση ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρήσεων, ανάπτυξη και ανάπτυξη τεχνολογιών κυβερνοασφάλειας, προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και άλλων τύπων υποδομών, υπό το πρίσμα της δέσμευσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επενδύσουν τουλάχιστον το 20,8% των κεφαλαίων σε τέτοιες παρεμβάσεις.

Επιπλέον, μέσω των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε ενεργειακές ανακαινίσεις κτιρίων κατοικιών και ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από ενεργειακές κοινότητες, αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερα από 60.000 ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, ενώ μέσω της επέκτασης των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας και της προκαταρκτικής επιθεώρησης σεισμικής αντοχής κτιρίων του δημόσιου τομέα, η Ελλάδα Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων της χώρας και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Μετά την έγκριση του αναθεωρημένου “Ελλάδα 2.0” και σε πολιτικό επίπεδο από το Ecofin του Δεκεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα προωθήσει μία σειρά από αιτήματα :

  • Εντός του Δεκεμβρίου η Ελλάδα σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα για την 3η δόση των δανείων, ύψους 1,84 δισ. ευρώ αλλά και το 2ο αίτημα για προκαταβολή του δανείου των 5 δισ. ευρώ (από το REpowerEU) που εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ.
  • Το α΄ τρίμηνο του 2024 εκτιμάται ότι θα υποβληθεί ένα ακόμα αίτημα από το σκέλος των δανείων (των 5 δισ. ευρώ) αλλά και το αίτημα για την 4η δόση από το σκέλος των επιδοτήσεων αξίας 1,72 δισ. ευρώ (με βάση την επίτευξη των στόχων και οροσήμων που έχουν τεθεί για το 1ο εξάμηνο του 2023).

Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 11,2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια RRF: 4,0 δισ. ευρώ σε προχρηματοδότηση και 7,2 δισ. ευρώ συνολικά για τις δύο πρώτες πληρωμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?