Φοιτητές σε κίνδυνο: Καθίζηση ιδιότητας για αξιόποινες πράξεις στα ΑΕΙ σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη

Κοινοποίηση

Αυστηρές Κυρώσεις για Φοιτητές που Διαπράττουν Αξιόποινες Πράξεις

«Οι φοιτητές που συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις στα πανεπιστήμια θα χάνουν άμεσα την ιδιότητα του φοιτητή για δύο χρόνια. Δεν θα περιμένει το πανεπιστήμιο την απόφαση της δικαιοσύνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της εισαγωγής νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά τη σύνοδο των πρυτάνεων.

Ο κ. Μαρινάκης, εξηγώντας την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι εάν ο φοιτητής αθωωθεί από το δικαστήριο, τότε θα μπορέσει να επανέλθει στην ακαδημαϊκή του πορεία. Αντίθετα, σε περίπτωση καταδίκης, η ιδιότητα του φοιτητή θα απωλεστεί οριστικά. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην επίτευξη ασφαλέστερων συνθηκών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά τη φθορά ή την καταστροφή πανεπιστημιακής περιουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε: «Έσπασες, θα πληρώσεις, και αν δεν πληρώσεις άμεσα το πρόστιμο, θα πάει στο ΑΦΜ». Αυτή η διάταξη θα συμπεριληφθεί σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φοιτητές αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι συνέπειες για τους διοικητές των πανεπιστημίων είναι επίσης αρκετά αυστηρές. «Προβλέπεται πως οι κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του νόμου θα είναι αντίστοιχες με αυτές των διοικητών νοσοκομείων», δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία της τήρησης των κανόνων για την ασφάλεια στην εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό ασφαλείας των πανεπιστημίων, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη βία. «Αφορά και ζητήματα πολιτικής προστασίας, όπως η τοποθέτηση πυροσβεστήρων και η εξασφάλιση των εξόδων διαφυγής», συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας τη συνολική προσέγγιση που πρέπει να υιοθετήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε θέματα ασφαλείας.

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, τόνισε ότι «όσοι είχαν προσληφθεί για να τη στελεχώσουν εργάζονται κανονικά σε άλλες υπηρεσίες», και έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της τάξης στα πανεπιστήμια, αποτέλεσμα της εκπαίδευσής τους.

Related posts

Νέο Νομικό Πλαίσιο για την Πειθαρχική Δίωξη και Αναστολή Φοιτητικής Ιδιότητας στα Πανεπιστήμια Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

Λουίς Κουρβουαζιέ: Η ταινία μου για το τυρί αποκαλύπτει περισσότερα από όσα φαίνονται στην επιφάνεια

Ευρωπαϊκή Συνοχή και Δηλώσεις Μητσοτάκη για Εκεχειρία 30 Ημερών: Η Πίεση προς τη Ρωσία và η Συμπόρευση με Τραμπ