Tuesday, June 25, 2024

Act for Earth Summit: «Πληγή» για την χώρα οι καύσωνες – Αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές

563 views
Κοινοποίηση

Η κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη Γη ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στο πρώτο πάνελ του «Act for Earth Summit», στο 1ο συνέδριο της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/6, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, στο πάνελ «Κλίμα» σημαντικοί επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί του χώρου εκθέτουν τις απόψεις τους και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους, σχετικά με τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με στόχο ένα βιώσιμο αύριο.

Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχε ο Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας & Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Νίκος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ο Γιάννης Παπουτσής, Καθηγητής ΕΜΠ και συνεργάτης ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Κλίμα & ΑΙ).

  • Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την κλιματική αλλαγή, ο κ. Χρήστος Ζερεφός, σημείωσε πως το 2023 ήταν ένα από τα πιο ακραία έτη παγκοσμίως όσον αφορά στις κλιματικές συνθήκες και αποτελεί ένα δείγμα για το πώς θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα.

Μάλιστα, στάθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα.

Όπως είπε, «ο πρώτος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η ημιερημοποίηση, το οποίο θα επιβαρύνει περίπου το 80% της ανατολικής χώρας και κυρίως στην ΝΑ Ελλάδα,

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη του ύδατος και το τρίτο ζήτημα είναι ότι το κόστος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολύ μεγάλο. Η κακοκαιρία Daniel έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πάνω από 4 δισ. ευρώ».

«Αυτά είναι δείγματα, τα οποία αν καθιερωθούν δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής», προειδοποίησε.

Από την πλευρά τους ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος παρουσίασε ορισμένους αριθμούς για την κατάσταση που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, όπως είπε τα τελευταία 30 χρόνια η θερμοκρασία της χώρας έχει ανέβει κατά μέσο όρο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές που είναι απομακρυσμένες από την θάλασσα όπως είναι η Δυτική Μακεδονία η άνοδος φτάνει και τους 2 βαθμούς.

Ταυτόχρονα και οι θάλασσες γίνονται πιο ζεστές, με την θερμοκρασία τους να καταγράφει άνοδο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου την ίδια περίοδο.

Ενώ αν παρατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά που έχουν οι καύσωνες βλέπουμε πως η διάρκεια τους, η ένταση τους και η συχνότητας τους αυξάνεται.

Μάλιστα, όπως τόνισε, κατά την προσωπική του άποψη, οι καύσωνες είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή και φυσικά και στα οικοσυστήματα.

Οι δασικές πυρκαγιές που είδαμε το 2021 και το 2023 συνδέονται με το κλίμα και τους καύσωνες.

Αντίστοιχα τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε διάστημα δύο δεκαετιών, ποσοστό τεράστιο και με πολλές συνέπειες.

Τον λόγο πήρε ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική διάσταση σε σχέση με το που βρισκόμαστε.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο παράκτιο μέτωπο το οποίο είναι μεγάλο στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει περισσότερα από 15 χιλιόμετρα ακτογραμμής, σε μια μικρή σχετικά έκταση.

Παράλληλα, ο Διευθυντής Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος τόνισε πως χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία μας και να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση στις δράσεις και πολιτικές που εφαρμόζουμε για να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Παπουτσής, επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή έχει συνέπεια την αύξηση της έντασης και της συχνότητας των φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε και ακραίες επιπτώσεις στον άνθρωπο και στις περιουσίες τους, στην ευρύτερη οικονομία και το φυσικό περιβάλλον.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει και να περιορίσει αυτές τις επιπτώσεις.

ηγη:cnn

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

396402682 346095894498427 6008047625443043260 N

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?